Aragazuri prefabricate: varietăți

Aragazurile din cărămidă au o serie de avantaje incontestabile, dar construcția lor scumpă și complicată nu este întotdeauna justificată. În plus, există multe aragazuri construite în fabrică pentru diferite sarcini de încălzire. Ce sunt aragazurile prefabricate?

Majoritatea proprietarilor de case cred că există o singură alternativă la un cuptor de cărămidă – aragazul. În realitate, există diferite tipuri de cuptoare prefabricate.

Aragazul

Acesta este cel mai frecvent tip de aragaz. Aragazul cu șemineu se caracterizează prin versatilitatea sa. Nu numai că încălzește camera, dar are și o mică suprafață de gătit. Și, în unele cazuri, aragazurile complete sunt, de asemenea, disponibile cu un cuptor miniatural. Acesta este motivul pentru care sunt clasificate ca aragaz cu funcție de încălzire și de gătit.

Cuptoarele moderne sunt foarte diversificate în ceea ce privește aspectul și utilizarea: unele vă permit să admirați flăcările deschise, la fel ca un șemineu. Pe altele, este convenabil să coaceți plăcinte; altele sunt decorate cu plăci decorative și servesc ca o decorare interioară de la sine.

În ciuda multor avantaje, vedem o atitudine negativă persistentă față de soba arsă. Imaginea acestui cuptor este ferm asociată cu acele modele primitive care i-au ajutat pe oameni să supraviețuiască anilor revoluționari și de război și apoi "înregistrate" În căsuțe cu grădină. Proiectele bunicului au fost caracterizate de un aspect simplu și o eficiență ridicol de scăzută ( 15% ). Cu toate acestea, modelele moderne nu au nimic în comun cu ele ( cu excepția cazului în care, desigur, luați în considerare produsele interne care nu s-au schimbat din anii 1940 ). Burzhuyka de astăzi are un aspect spectaculos, un coș de fum sofisticat ( similar cu cuptoarele de cărămidă ). Are multe opțiuni suplimentare, datorită cărora eficiența aragazului ajunge la 60-80%.

Citește mai mult  12 aragazuri originale pe lemne

Aragazul poate fi mai mult decât un simplu aparat de încălzire – poate fi elementul dominant al interiorului.

Sobe-șeminee

Aceste aragazuri prefabricate sunt un hibrid între cele două: ele combină frumusețea unui șemineu cu eficiența unui cuptor și sunt concepute pentru încălzirea rapidă a unei încăperi. Construcția sobei-șemineu este similară cu cea a căminului, dar pereții sunt de obicei dubli, iar focarul este mai mare decât plita și închis cu un ecran de sticlă ( unele modele pot funcționa și cu focarul deschis ). Aragazurile se pot încălzi rapid datorită utilizării aerului de convecție în interiorul carcasei duble.

În esență, soba-șemineu este un hibrid între un aragaz și un șemineu: încălzește bine o încăpere și, în același timp, vă permite să admirați flăcările prin fereastra mare a focarului.

Atât aragazurile cu lemne, cât și șemineele au o limitare – Acestea nu pot încălzi eficient decât încăperea în care sunt instalate.

Aragazul de tip convecție

Uneori se numește "generator de gaz", sunt mult superioare altor aragazuri fabricate în ceea ce privește potențialul lor de încălzire. Sunt realizate din focare metalice de dimensiuni mari, de formă cilindrică sau dreptunghiulară. La exterior, țevile metalice sunt sudate la corpul focarului. Acestea acționează ca aripioare de schimbător de căldură pentru a crește suprafața de transfer de căldură a aragazului.

Dimensiunea și aspectul unui aragaz sunt impunătoare și nu foarte atractive. Acestea sunt instalate într-o cameră tehnică, fără a fi la vedere în împrejurimi.

Pe de altă parte, aerul circulă în interiorul acestora și completează radiația de căldură de la pereții cuptorului cu convecție. Datorită unui astfel de design, puterea de încălzire a acestor aragazuri poate ajunge la 15 kilowați sau mai mult și le permite să încălzească liber mai multe camere. Cu toate acestea, toate încăperile trebuie să fie conectate la camera în care este instalat aragazul, iar ușile trebuie să fie ținute deschise în timpul perioadei de încălzire pentru a asigura trecerea liberă a aerului încălzit. Deși oferă o capacitate de încălzire considerabil mai mare decât aragazurile și șemineele cu lemne, aragazurile cu convecție sunt cu siguranță inferioare în ceea ce privește aspectul. Trebuie să recunoaștem că o astfel de unitate abia dacă decorează interiorul. Alegeți spațiul în care să fie amplasat, astfel încât să funcționeze eficient, dar să nu fie prea vizibil.

Citește mai mult  Tipuri de aragazuri

Aragaz cu destinație specială

Există mai multe soiuri de aragazuri prefabricate. Și în timp ce modelele de zidărie sunt încă inferioare în încălzirea locuințelor, în acest domeniu au înlocuit practic structurile solide din cărămidă sau piatră.

Aragazurile de baie pot fi fie sobe de zidărie, fie prefabricate.

Aragaz de gătit. Există un număr mare de aragazuri de gătit gata făcute care sunt la fel de bune ca cele mai recente cuptoare cu gaz și le pot înlocui cu succes în vizitatorul ocazional la casa de țară.Acum există, de asemenea, cuptoare în aer liber ( coșuri de fum, tandrețuri etc. ) care nu sunt furnizate ca produs complet, ci în bucăți individuale, prefabricate ( focar, corp, coș de fum ). Piesele sunt asamblate rapid la fața locului și necesită un minim de muncă din partea producătorului de sobe.

În fotografie: O piscină într-un proiect al arhitectului Nikolai Belousov.

De exemplu, aparatele de gătit pentru saună prefabricate sunt acum cele mai răspândite în industrie. Acestea au dimensiuni mai mici și se încălzesc mult mai repede decât sobele de zidărie. Aragazul de saună nu trebuie să fie pus în funcțiune dimineața, dacă doriți să intrați în saună seara.

Există aragazuri de saună pentru toate tipurile de băi: rusești, turcești, de saună, etc. Acestea se deosebesc de cuptoarele de capital prin faptul că, pe lângă modelele care folosesc combustibil solid tradițional ( lemn, cărbune, brichete speciale ) există și cele electrice. Astfel, puteți instala cu ușurință o saună în propria casă, fără a avea nevoie de aprobarea brigăzii de pompieri, a biroului de protecție a mediului sau a altor autorități.

Citește mai mult  Focarul cuptorului: prefabricat sau din cărămidă


Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: