O arhivă de amintiri ale străinilor

Pe 24 decembrie, în aripa nouă a Casei Gogol, se deschide o expoziție intitulată "O arhivă de amintiri extraterestre", care va prezenta imagini din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care nu au fost văzute până acum de nimeni, cu excepția foștilor proprietari ai fotografiilor și a colecționarilor de vechituri care au dat întâmplător peste negative.

Artur Bondar, autorul proiectului, și Sona Stepanyan, curatorul expoziției, au lucrat cu imaginile de pe peliculă pentru a scoate în evidență pentru privitor realitatea în care au fost realizate fotografiile.

Colaj sovietic din perioada războiului 1941-45. Colecția privată a lui Artur Bondar

Folosind un document fotografic ca dovadă materială a trecutului, ei reconstruiesc istoria acestuia și, odată cu el, istoria fotografiei de război: de unde provine fotografia, pentru ce a fost făcută, cum a fost construită munca fotografilor de teren, ce poate spune un reflex pe film, de ce sunt mai ușor de găsit în Germania decât în România negativele din al doilea război mondial?. Un mozaic de imagini este compilat într-un tablou general al fotografiei din timpul războiului.

Artur Bondar a adunat o colecție impresionantă, căutând negative necunoscute în piețe de vechituri și licitații pe internet din întreaga lume. Acesta include imagini unice realizate de fotograful Valery Faminsky, care, printr-o coincidență fericită, au fost răscumpărate de la moștenitorii săi, precum și arhive personale ale civililor și soldaților și fotocolaje cu imagini cu tematică de război publicate în ziarele sovietice. Vizitatorii expoziției vor fi primii care vor vedea aceste imagini rare.

Citește mai mult  Brunch de design de Anul Nou la Vinzavod
Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: