Ce materiale sunt folosite pentru focare??

Conținutul materialului
  1. Piatră
  2. Cărămidă
  3. Metal
  4. Sticlă

Cerințele față de o sobă de șemineu sunt: fiabilitate, durabilitate, randament termic ridicat și frumusețe. Acestea sunt determinate în mare măsură de materialul utilizat în construcție.

Piatră

Cel mai tradițional material. Primele șeminee au fost realizate din piatră ( focarul era o parte inseparabilă a acestora ). Dacă frumusețea este singurul criteriu care trebuie evaluat, atunci, desigur, noblețea și varietatea de texturi vor plasa piatra printre cele mai importante. Cu toate acestea, ca unul dintre cele mai puternice materiale de construcție și de placare, în "clădirea coșului de fum" Are reputația de a fi fragilă și de scurtă durată. Un foc care arde în vatră nu încălzește pereții în mod egal, ceea ce face ca piatra să se crape. Majoritatea rocilor ( cu excepția probabil a granitului și a bazaltului ) au o structură poroasă. Găurile mici permit pătrunderea funinginii și funinginii, lipsind piatra de farmecul ei natural. În plus, focarul de piatră – parte din masa șemineului, iar aceasta "ia" căldura din interiorul ei.

Cărămidă

Cele mai frecvente. Cărămida are o conductivitate termică mai mică decât piatra; se încălzește prost, astfel că șemineul se încălzește doar prin căldura directă a flăcării. În timp, pentru a corecta acest defect și pentru a crește longevitatea construcției, au început să folosească cărămizi speciale din argilă refractară. Are o rezistență ridicată la căldură, o conductivitate termică mai bună și proprietăți bune de stocare a căldurii.

La fel ca acum câteva secole, astăzi șemineele sunt așezate cu cărămizi de argilă refractară. Mai rezistente la căldură și cu mai multă acumulare de căldură decât cărămizile convenționale.

Citește mai mult  Un acumulator de căldură în șemineu

Metal

Varianta cea mai ieftină. Aragazul de oțel Du Nord și Aragazul Godin din fontă, ambele introduse în anii 1840, au fost prototipurile pentru aragazurile moderne și pentru burgeri. Ambele aveau un focar închis, dar ușa era de obicei cu fante, pentru a putea admira flăcările. Acestea au fost urmate de șeminee din oțel și fontă care puteau fi integrate într-un șemineu tradițional și, mai târziu, de șeminee realizate în întregime din metal. Un avantaj incontestabil al șemineelor din oțel și fontă este greutatea redusă; în consecință, fundația de sub șemineu trebuie să fie mai puțin puternică. Și pentru modelele prefabricate din sticlă și metal, nu este necesar deloc. În plus, materialul se încălzește rapid și degajă căldură cu ușurință, astfel încât sobele realizate din acesta încălzesc mai eficient încăperea. Și principalul avantaj – preț relativ scăzut.

Șemineele din oțel și fontă necesită mai puțină fundație decât cele din piatră și cărămidă, iar puterea termică a acestor șeminee este mai mare.

De asemenea, metalul are o mulțime de dezavantaje. Oțelul supraîncălzit începe să se deformeze, să se ardă și să se despice la cusături. Fierul turnat este mai puternic și mai rezistent la căldură, dar mai puțin ductil. Produsele din fontă nu sunt sudate, ci turnate, deci există restricții în ceea ce privește dimensiunea și configurația: parametrii maximi ( lungime, lățime ) pentru focarul din fontă este de aproximativ un metru. În general, durabilitatea focarelor metalice este inferioară celor din cărămidă, ceea ce este parțial compensat de faptul că acestea pot fi ușor de înlocuit în caz de deteriorare.

Citește mai mult  Cum de a alege un șemineu?

Sticlă

Lider în materie de estetică. Principalul avantaj al materialului este evident – transparență. Desigur, nu toate tipurile de sticlă sunt potrivite pentru fiecare șemineu, de obicei se folosesc tipuri speciale: temperat, cuarț, rezistent la căldură. Cu toate acestea, din cauza rezistenței sale la căldură, sticla are o rezistență mecanică slabă. Elementele de sticlă, de exemplu, nu pot deveni portante. Corpurile de foc cu pereți din sticlă integrală se găsesc doar în șemineele de tip insulă ( cu coș de fum suspendat și coș de fum ) și în șemineele bio care nu au nevoie deloc de coș de fum și nu degajă căldură. Cel mai adesea, sticla este folosită în combinație cu alte materiale: ca ușă sau ecran al unui focar metalic sau de cărămidă, doi sau trei pereți ai unui focar panoramic. În afară de transparență, acest material are o altă proprietate importantă: nu creează, ca metal sau cărămidă, obstacole în calea radiației termice directe de la flacără, astfel încât este utilizat cu plăcere în uși. Dar sticla nu poate acumula căldură, deci cu cât mai multă sticlă în focar, cu atât mai rău capacitatea de încălzire a sobei.

Sticla este utilizată în combinație cu alte materiale ca o ușă, un ecran, doi sau trei pereți ai unei sobe panoramice. Sticla nu poate stoca căldura, dar nu împiedică căldura radiantă directă a flăcărilor.

Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: