De ce are nevoie șemineul de o ușă??

În trecut, șemineele îndeplineau mai multe sarcini în același timp: încălzirea și furnizarea de căldură pentru gătit. În zilele noastre, șemineul are adesea doar o funcție decorativă. Deci, de ce ar avea nevoie de o ușă?

De ce șemineele nu aveau uși în trecut?

Casa era încălzită de un aragaz. Aveau uși.. pentru a îmbunătăți tirajul. Aerul necesar arderii intră în aragaz de jos și nu prin fereastra de ardere prin ușa de cenușă. Fluxul de combustibil era mai intens, ardea mai tare și mai fierbinte, tirajul creștea și conducea fumul fierbinte printr-un sistem complicat de coșuri de fum, unde își dădea căldura către pereți.

Șeminee deschise. Nu aveau nevoie de o ușă. Căldura gazelor de ardere dintr-un șemineu tradițional nu este transferată către pereți, ci se scurge în exterior. În cazul în care ușile au fost făcute din metal ( înainte de secolul XX nu a existat nici un alt tip ) acestea împiedică trecerea căldurii din cuptor. Ca urmare, încălzirea a fost grav afectată.

În cazul în care scopul unui șemineu este de a satisface nevoile estetice ale ocupanților, atunci nu are nevoie de uși.

Cum au evoluat șemineele moderne odată cu ușile?

Invenția șemineelor metalice. Acestea fac ca pereții să se încingă rapid. Și, prin urmare, este posibil să se tragă aer între ele și învelișul exterior al șemineului. Acest lucru face posibilă suplimentarea căldurii directe de la incandescența combustibilului aprins cu căldură prin convecție, crescând astfel dramatic eficiența sobei ca dispozitiv de încălzire.

Citește mai mult  Portaluri pentru șeminee

Consum redus de combustibil. Pentru aceasta, este necesar să se obțină un tiraj constant și controlat, ceea ce este imposibil cu o vatră deschisă. Aceste cerințe au făcut ca ușa să fie necesară. În esența sa, o cutie de foc închisă modernă este mai aproape de un arzător de bușteni decât de un șemineu. Sticla sau, mai precis, inventarea varietăților sale rezistente la căldură, a ajutat ca șemineul să nu se transforme complet într-o sobă. Ca urmare, ambele avantaje cele mai importante ale unui șemineu deschis au fost păstrate: puteți admira flăcările prin sticlă și, în același timp, vă puteți încălzi lângă foc. Este un fapt bine cunoscut faptul că ( de exemplu, sticla ferestrei ) nu împiedică trecerea razelor de căldură.

Ușile din sticlă refractară care închid focarele șemineelor moderne asigură un tiraj constant, nu ascund flăcările, permit trecerea razelor de căldură.

O varietate de uși

În funcție de tipul de deschidere. Toate tipurile de uși sunt folosite în șemineele moderne, dar toate sunt echipate cu o ușă de sticlă. Există cele cu balamale obișnuite. Există uși glisante: atunci când sunt deschise, acestea alunecă în spatele lambriurilor cu o canelură specială. Aceste modele permit exploatarea șemineului atât în poziție deschisă, cât și închisă. Ușile glisante pot fi deschise în diferite direcții: lateral, în sus, în jos. Foarte des, ușile de ridicare și coborâre a ușilor de sticlă pentru focare sunt echipate cu un mecanism de ridicare care este controlat mecanic sau automat ( telecomandă ). Producătorii au folosit uneori o combinație de opțiuni de deschidere.

Șemineele moderne pot fi echipate atât cu uși tradiționale cu balamale, cât și cu uși glisante care se deschid în direcții diferite.

Citește mai mult  Cinci întrebări pentru a alege un șemineu
Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: