Totul despre plăci de tencuială OSB

Puțin pentru a ști că plăcile OSB au fost inventate în Canada, în timpul perioadei de construcție a caselor de tip cadru. După ceva timp, specialiștii ruși au devenit interesați de o astfel de tehnologie. Au început să folosească PAL orientat spre placarea în aer liber și interioară. Dar, în ciuda texturii din lemn, mulți oameni încearcă să schimbe aspectul plăcilor, trădându-le decorativitate neobișnuită. Unul dintre aceste moduri este tencuiala.

Particularități

OSB-SOVE – Material de construcție multistrat fabricat prin reciclarea deșeurilor naturale din lemn natural. Sub cuvântul „deșeuri” implică chips-uri de lemn și păcate subțiri conectate prin rășini sintetice și ceară.

Caracteristica distinctivă a SOVE-ului OSB se află în rezistență, flexibilitate, termică și izolare fonică.

În ciuda tuturor acestor caracteristici, este imposibil să lași un OSB fără un strat protector. Impactul umidității este reflectat negativ asupra materialului, se poate umfla, întuneca și chiar stratifica. Astfel încât acest lucru nu se întâmplă, plăcile OSB sunt tencuite, protejează astfel materialele de factori negativi. Și după tencuială, suprafața poate fi decorată cu orice material de finisare. Poate fi vopsea, tapet, panouri decorative, siding, piatră decorativă și tencuială decorativă.

Mulți cred că, chiar dacă există un strat de tencuire, OSB se poate deteriora. Această opinie este eronată. Dacă există un strat protector, foile OSB încetează să se teamă de diferențele de temperatură, să devină rezistente la umiditate, să dobândească o rezistență mecanică suplimentară. Folosind amestecul de tencuială, va fi posibilă crearea de zgomot suplimentar și izolație termică, protejați panourile și, cel mai important, ascundeți cusăturile de conectare.

Compoziţie

Aproximativ 80% din componentele plăcilor OSB constă dintr-un copac natural. De aceea se recomandă utilizarea amestecurilor destinate numai prelucrării lemnului. Cu toate acestea, pe piața materialelor de construcție, puteți găsi un amestec de vârf de tip universal.

Apoi, se propune să vă familiarizați cu lista de compoziții de chit destinate alinia suprafețelor OSB.

 • Ulei-adeziv. În astfel de produse, baza este lac de ulei. Olife este prezent ca o componentă suplimentară. Pot adăuga și alte elemente.
 • Compoziția lipiciului. Vorbim despre amestecuri, baza cărora sunt uleiuri, lipici și diverși plastifianți.
 • Nitrošpatlevka. Amestecul de premistabil se bazează pe amestec, rășină, plastifianți și un mic solvent.
 • Compoziția gipsului. Baza este tencuiala. Ca elemente suplimentare – aditivi polimerici.
 • Formulări cu latex. Astfel de amestecuri sunt mult mai scumpe decât opțiunile prezentate anterior. Cu toate acestea, ele sunt cele mai potrivite pentru acoperirea OSB a suprafețelor de fațadă și a decorului interior.
Citește mai mult  Ferăstraie circulare manuale: scopuri și modele populare

Conform informațiilor prezentate, devine clar că fiecare specie individuală de chit are o compoziție individuală. În consecință, pe numărul de unul sau alte componente, caracteristicile și proprietățile amestecului se schimbă.

Tencuiala de tip universal, care a fost menționată mai devreme, este împărțită în mai multe categorii.

 • Chernovaya. Astfel de tencuială este aplicată pe suprafață cu un strat gros pentru a ascunde toate defectele.
 • Decorativ. Cel mai adesea se numește finisaj. Aplicată pe pereții preparați cu cel mai bun strat și numai după lipită tapet, se aplică o colorare de suprafață sau se aplică tencuiala decorativă.
 • Special. Astfel de amestecuri universale se caracterizează prin izolarea termică, protecția la raze X, protecția umidității și parametrii de creștere a zgomotului.

  În nici un caz impresionează faptul că orice amestecuri de ipsos sunt separate de domeniul de aplicare:

  • Stuc pentru decorațiuni interioare;
  • stuc pentru decorarea în aer liber;
  • Tencuiala universală.

  Apropo, amestecul de tencuieli pentru decorarea interioară este împărțit la textura:

  • „Lacurile” – în acest caz, suprafața primește o structură fină, datorită prezenței unor pietre brute mici;
  • „Coroed” – suprafața finalizată a ceva seamănă cu un copac atacat de gândaci;
  • „haină de blană” – tencuiala de relief având o suprafață netezită asemănătoare cu porțele moi.

  Și totuși, cine ar recomanda, experții recomandă utilizarea compozițiilor concepute special pentru prelucrarea plăcilor OSB.

  Polimer

  Tencuială de construcție universală, a cărei proprietăți depind de caracteristicile polimerului utilizat. Dacă este prezent syloxan, înseamnă că suprafața va primi protecție suplimentară împotriva impactului unui mediu umed timp de până la 5 ani.

  Până în prezent, tencuiala polimerică este produsă în 2 tipuri:

  • pe o bază solubilă în apă;
  • cu solvenți organici.

  Desigur, costul unui astfel de tencuială este destul de ridicat. Cu toate acestea, funcțiile de performanță garantează durata serviciului.

  Decorativ

  Această tencuială după aplicarea pe suprafața OSB creează un strat decorativ finit care nu necesită o prelucrare ulterioară. Poate fi folosit la proiectarea decorării interne și exterioare.

  Până în prezent, tencuiele decorative sunt împărțite în amestecuri texturate și structurale, în compozițiile din care se aplică materialele de umplere a diferitelor fracții diferite. În consecință, versiunea finală a finisajului va depinde de tipul de tencuială utilizat. Poate fi „lames”, „coroad” sau „haina de blană”, care a fost anterior declarată.

  Citește mai mult  Totul despre măștile de gaze ale PMG

  Mineral

  Lianții componentelor de ipsos mineral pot fi tencuială, var, ciment sau argilă. Aceste umpluturi naturale au multe avantaje. În primul rând, ei protejează suprafața de impactul unui mediu umed, trecerea aburului, nu se tem de picături de temperatură bruscă, ignifugă. Tencuiala minerală nu este, de asemenea, frică de ultraviolete, este supusă restaurării și are un preț acceptabil.

  Singurul dezavantaj este lipsa de elasticitate. Dacă există o cale ferată în apropiere, fisurile apar pe vibrația de pe suprafața pereților sau a tavanului.

  Elastic

  Caracteristica distinctă a tencuială reprezentată este vizibilă în numele său. Rezultă că Cu orice încărcătură și deplasări ale plăcilor OSB, tencuiala nu va sparge, ci pur și simplu întinde. Această opțiune este cea mai bună pentru clădirile noi care nu au trecut prin contracție.

  Avantajele tencuielii elastice sunt protejarea împotriva umezelii, a prieteniei mediului, a durabilității, a ușurinței de îngrijire și a restaurării. Dezavantaje – instabilitate la foc și antistaticitate.

  Metode de aplicare a tencuielii

  Când plăci OSB de tencuială, mulți maeștri se confruntă cu unele dificultăți:

  • Acest material este absorbit de umiditate prezent în soluție;
  • Datorită umidității rezultate, baza de lemn poate merge fisuri;
  • Este foarte dificil să se realizeze compoziții de aderență bune.

   Pentru a face față acestor probleme, comandantul trebuie să determine ce metodă de tencuire este cea mai bună folosită.

   • Opțiunea tradițională. În acest caz, se presupune că tencuiala suprafața fără a utiliza izolația.
   • Vizionarea utilizării izolației. Aici vorbim despre munca în aer liber folosind spumă, carton de bitum sau hârtie de artizanat.

   Instrucțiuni pas cu pas

   Datorită posibilităților moderne ale lumii construcțiilor, puteți zbura pereții, acoperite cu sobe OSB, în interior, aranjați un finisaj al casei de pe stradă. Și în detrimentul simplității aplicării unui amestec de ipsos, puteți efectua lucrări de reparații cu propriile mâini.

   Înainte de a continua cu tencuiala, este necesar să se pregătească plăcile OSB, să îndepărteze praful și murdăria de la ele.

   Pentru a scăpa de contaminanți complexi, este preferabil să utilizați spiritul alb. După curățarea suprafeței trebuie proiectate și numai după atingerea panoului.

   Algoritmul de lucru:

   • puneți chit în cusăturile de legătură;
   • Plăcile sunt fixate de bariera de vapori;
   • peste vaporizolarea este aplicată de un strat de adeziv diluat;
   • Adezivul este așezat grila de armare;
   • O zi mai târziu, cel mai bun strat de adeziv este aplicat pentru a alinia suprafața;
   • Suprafața este procesată de primer;
   • Se aplică stratul de tencuială de finisare.
   Citește mai mult  Caracteristicile lipiciului cosmofen

   În afara camerei

   La tencuieli OSB instalate pe fațada clădirii, se recomandă utilizarea metodei tradiționale. Desigur, sugerează durata pregătirii, deoarece din afara exteriorului materialului este cel mai mult impactul negativ al mediului umed.

   Pregătirea suprafeței are loc în 3 etape:

   • Consolidarea materialelor rezistente la umiditate;
   • Instalarea de plasă de armare;
   • grund.

   Când stratul de grund este complet uscat, este necesar să se ia tencuielile de silicat sau minerale. Soluția trebuie aplicată cu un strat subțire cu o grosime de cel mult 5 mm. Suprafața finalizată în următorul ulterior poate fi decorat.

   Proprietarii de case care nu au dorința de a cheltui bani pe un decor suplimentar, se propune utilizarea compoziției polimerice a tencuială. Numai metoda de aplicare implică o secvență clară de acțiuni.

   • Măcinare. Pentru această lucrare va lua un șmirghel de cereale mari. Cu aceasta, este necesar să scape de elementele proeminente și de alte defecte de suprafață.
   • Grund. După măcinarea plăcilor sunt curățate de praf și sunt împământate cu o compoziție pentru suprafețele din lemn.
   • Tencuiala. Mișcări pline, dar rapid, soluția de ipsos este aplicată pe plăcile primate.

   Stratul finit de tencuială polimer nu necesită o prelucrare suplimentară. Cu toate acestea, dacă apare o dorință, ulterior se poate repeta.

   Interior

   Procesul de pereți de tencuială în interior este împărțit în 2 etape – dur și finisaj. Chernova implică pregătirea suprafeței și finisarea – aplicarea stratului de tencuială.

   Pregătirea suprafeței trebuie inițiată cu cusăturile. Aplicați în mod ideal silicon sau materialul de etanșare acrilică. Lucrările ulterioare necesită utilizarea sandwich-ului pentru a scăpa de nereguli de pe suprafață. Apoi, plăcile sunt curățate de praf și murdărie, după care se aplică grundul.

   După uscarea stratului de grunduri, este necesar să începeți un chit. În acest caz, este de preferat să se utilizeze compoziția pe bază adezivă. Înainte de a se aplica pe pereți, o plasă de metal sau plastic este fixată, ceea ce îmbunătățește cuplajul amestecului cu baza OSB. După aplicarea stratului de spacion, astfel încât grila să fie complet dispărută.

   După ce chiturile se usucă, puteți trece la tencuielile decorative. Amestecul selectat trebuie diluat conform instrucțiunilor producătorului. Apoi, spatula plină este luată și amestecul aplicat perfect la suprafață în mai multe straturi.

   Principalul lucru este să se asigure că grosimea stratului nu depășește 5 mm. Dacă straturile sunt aplicate unul cu celălalt, este important ca anterior să se usuce complet.

   Pe plăci OSB de tencuială, consultați următorul videoclip.

   Evaluează articolul
   ( Nu există încă evaluări )
   Adauga comentarii

   ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: