Cerințe privind calitatea apei potabile

Cum se determină calitatea apei dintr-un puț sau foraj? Puteți studia "Regulile și standardele sanitare", care conțin o mulțime de informații utile, dar, din păcate, puțin înțelese de majoritatea oamenilor. Traducerea SanPiNs pentru alimentarea cu apă în limbaj accesibil.

Reglementări de bază. Din normele date în SanPiN 2.1.4.1175-02 "Cerințe de igienă pentru calitatea alimentării necentralizate cu apă". Protecția sanitară a surselor" și în SanPiN 2.1.4.1074-01. «Apă potabilă. Cerințe de igienă pentru apa din sistemele centralizate de alimentare cu apă potabilă. Controlul calității" Apa potabilă trebuie să fie limpede, incoloră, inodoră și fără gust neplăcut. Sunt permise unele abateri de la valorile ideale.

Cum să vă ocupați de impuritățile din apă? Numai apa distilată poate fi considerată ca fiind lipsită de impurități este complet lipsit de gust. Și ceea ce se numește "apă curată", Este de fapt mai mult un cocktail complicat de multe ingrediente. Orice impurități din apă sunt împărțite în nocive, neutre și sănătoase.

În imagine: Filtru Aquaphor cu mineralizator DWM 101 Morion.

Mineralizarea apei. Conținutul de saramură din apă se numește mineralizare a apei. Concentrația maximă admisă de salinitate nu trebuie să depășească 1000-1500 mg/l. Salinitatea optimă este de 500-600 mg/l- Majoritatea oamenilor găsesc această apă "gustoasă". Odată cu creșterea acestei valori, lichidul are un gust neplăcut, iar odată cu scăderea acestuia are un miros neplăcut devine lipsit de gust.

pH ( duritate / moliciune ) apă. Valoarea pH-ului descrie cantitatea de ioni de hidrogen liberi din apă. Pentru apa distilată este 7, pentru apa obișnuită ar trebui să fie între 6,75 și 9. Valorile mai mari fac ca apa să fie "moale", adică are un gust și un miros neplăcut, spală prost săpunul și detergenții și poate irita ochii și pielea. Iar la o valoare a pH-ului mai mică de 6, apa nu este dăunătoare pentru oameni, dar este agresivă pentru metale. Apa dură provoacă coroziune, deteriorând țevile, robinetele, robinetele și alte accesorii.

Citește mai mult  10 greșeli la proiectarea unui sistem de încălzire

Săruri de diferiți acizi. Marea majoritate a substanțelor solide dizolvate în apă se prezintă sub formă de săruri. Cei mai comuni compuși sunt carbonații, clorurile și sulfații de sodiu, calciu, magneziu și potasiu. Cele mai multe dintre sărurile menționate sunt inofensive ( neutre ) sau sănătoase – desigur, în cantități rezonabile. Reglementările privind sănătatea și siguranța indică în mod clar ( concentrația maximă admisibilă ) de săruri în apă, precum și concentrațiile dăunătoare de săruri de acizi azotic, cianhidric și sulfuric.

Conținutul de fier. Alimentarea cu apă potabilă permite un conținut total de fier de maximum 0,3 mg/l. Foarte des, însă, în apa prelevată din surse autonome, această valoare este depășită de zeci sau chiar sute de ori.

În practică, acest lucru poate fi văzut prin "ruginirea" petele care apar pe aparatele sanitare chiuvete, toalete, etc..

La laborator pentru ajutor. Nu are rost să enumerăm aici toate impuritățile posibile și valorile lor limită de siguranță respective în apa potabilă: tabelul de valori corespunzător este prezentat în SanPiN 2.1.4.Raportul de testare 1074-01 este format din câteva zeci de rânduri. Recomandare: Solicitați o analiză de laborator a apei din sursa de apă. Experții vor stabili apoi dacă apa este potabilă și vor recomanda măsuri adecvate de tratare a apei. Apa potabilă nu este considerată sigură decât dacă a fost supusă unui control de precauție.

NU MAI AU NEVOIE DE IGIENIZARE – VERIFICAȚI ANALIZA!
Nu vă expuneți la riscuri inutile: în afară de "neplăcerile Mercurul, arsenicul, compușii de fenol, plumbul și stronțiul pot fi printre cele mai letale impurități din apă.

Nu trebuie să uităm de prezența bacteriilor: unele dintre ele fac ca apa să fie absolut nepotrivită pentru băut.Citește mai mult  Alimentarea centralizată cu apă: 5 etape
Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: