Organizarea legării la pământ de protecție

În cazul în care rețeaua de alimentare cu energie electrică dintr-o casă de țară nu prevede un sistem central de legare la pământ de protecție, proprietarul cabanei trebuie să se ocupe el însuși de acest lucru. Ce este împământarea și RCD, în ce cazuri nu se poate face fără ele?

De ce aveți nevoie de împământare??

O cerință indispensabilă, PUE ( PUE ). Fără împământare, puteți primi un șoc electric atunci când intrați în contact cu corpul oricărui aparat electrocasnic. În plus, împământarea reduce la minimum interferențele care apar în sistemul electric și care cauzează funcționarea defectuoasă a dispozitivelor. Legarea la pământ reduce, de asemenea, radiațiile electromagnetice dăunătoare de la aparate.


Citiți și pe:

  • Electrificarea casei: 5 pași
  • Dispozitive de protecție ( RCD-uri, întrerupătoare de circuit )
  • Punerea la pământ de protecție: elementele de bază

Schemele în care nu trebuie făcut nimic:

TN-S și TN-C-S. Aceste două scheme sunt folosite în cartierele de locuințe moderne. În ambele cazuri, sistemul de legare la pământ de protecție este centralizat și nu este necesară nicio altă acțiune suplimentară din partea proprietarului de locuință în acest sens, în afară de instalarea unui Uso.

  • În schema TN-S, cinci ( L ) trei conductoare de fază sunt așezate de la cutia transformatorului la casă: un conductor neutru neutru ( N ) și un conductor neutru de protecție ( PE, un pământ de protecție ).
  • În circuitul simplificat TN-C-S, conductorul neutru și conductorul neutru de protecție sunt combinate într-un singur conductor numit PEN. În rest, sistemele sunt complet identice.
Citește mai mult  Electrificarea cabanei: 5 pași

Schemele în care trebuie să se facă împământarea:

TN și TN-C – Dispoziții învechite pentru alimentarea cu energie electrică a locuințelor din unele așezări. În aceste scheme, se folosesc două ( monofazate ) sau patru ( trifazate ) fire. Acest lucru înseamnă că nu s-a luat în considerare de la început o legare la pământ de protecție. Și astfel, proprietarul va trebui să organizeze el însuși această protecție.

Structura legării la pământ de protecție

Conductor de împământare și conductor electric de la tabloul de distribuție. Un cablu electric este atașat la o anumită ( construcție metalică ( electrod de pământ) ancorată ferm în pământ prin intermediul unei suduri sau a unei conexiuni filetate ferme. Acesta este conectat la celălalt capăt la un tablou de distribuție la intrarea în casă. Apoi ( PE ) conductorul de pământ de protecție este cablat în interiorul casei la toate punctele de conectare a aparatelor electrice- prize și fișe.

De ce comunicațiile comune ale comunei nu trebuie să fie folosite pentru împământare? Conductele de încălzire urbană sau conductele de canalizare nu trebuie să fie transformate în electrozi de pământ. În primul rând, nu se știe în mod sigur dacă acestea sunt ele însele împământate și, în al doilea rând, ele pot conține inserții din materiale care nu sunt conductoare de electricitate ( cum ar fi plasticul ). În plus, este posibil ca sistemul de conducte să nu respecte valoarea rezistenței electrice totale ( această valoare nu trebuie să fie mai mare de 30 Ohm la o putere totală de intrare de până la 100 kW; această valoare poate fi verificată cu ajutorul unui ohmmetru obișnuit de uz casnic ).

Citește mai mult  Planificarea cablajului holului de cabluri: 5 sfaturi

Dispozitiv de împământare

Construcții metalice deja existente. Reglementările privind instalațiile de construcții prevăd în primul rând utilizarea acestora. Conexiunea la sol poate fi realizată de la fundația unei case din beton armat, de la piesele de oțel ale unui puț sau ale unui foraj sau de la o conductă care trece pe sub pământ. În cazul în care nu este posibilă utilizarea structurilor de oțel existente, trebuie creat un electrod de pământ artificial.

Electrod de pământ artificial. Trebuie să fie selectat de un specialist, ținând cont de capacitatea totală a intrării, tipul de alimentare, compoziția solului și mulți alți factori. În cel mai simplu caz, priza de pământ este formată din trei electrozi metalici care sunt înfipți sau îngropați în pământ în colțurile unui triunghi echilateral cu latura de 3 m și conectați printr-o bandă metalică cu o secțiune transversală de cel puțin 120 mm2.

Material electrod Se recomandă oțelul negru sau galvanizat. Alternativ, se pot folosi electrozi de oțel acoperiți cu cupru sau chiar electrozi de cupru pur. Acesta din urmă reduce considerabil rezistența electrică a electrodului de pământ, crescând eficiența sistemului, dar construcțiile care utilizează cupru și sunt mult mai scumpe.

Amplasarea și suprafața electrodului de masă. Construcția trebuie să fie așezată adânc sub nivelul de îngheț al solului ( pentru România centrală este de 1,7 m ). Suprafața necesară depinde în primul rând de capacitatea de transport a solului în locația specifică. În termeni simpli, în cazul în care rezistența electrică totală a sistemului de legare la pământ de protecție este mai mare de 30 ohmi, atunci suprafața de contact la sol a electrodului de pământ ar trebui să fie mărită prin redimensionarea părților sale. În cazuri mai complexe, prelucrarea metalelor se realizează sub forma unui dreptunghi, cu mai multe perechi de electrozi. Are aceleași cerințe ca și un triunghiular.

Citește mai mult  Planificarea cablajului holului de cabluri: 5 sfaturi

Legare la pământ și RCD

Ce este un RCD? Întrerupător de circuit. RCD este cel care, combinat cu împământarea, asigură o mai mare siguranță pentru oameni, protejându-vă de șocuri electrice și protejându-vă casa de incendii. Acest lucru este valabil și pentru alimentarea cu energie a circuitelor moderne TN-S și TN-C-S.

Cum funcționează? Acest dispozitiv monitorizează scurgerile de curent care apar atunci când o persoană atinge un fir electric, deteriorează izolația etc. . În cazul unei astfel de scurgeri, acesta oprește imediat alimentarea cu energie electrică. RCD-urile cu curenți de declanșare de 10 mA, 30 mA și 300 mA sunt cele mai frecvente. RCD-urile cu un curent de declanșare de 30mA sunt utilizate în general în clădirile rezidențiale și publice.

Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: