Schimbătoare de căldură pentru cazanele de încălzire: ce material să alegeți și de ce??

Schimbătorul de căldură este "inima" cazanului. Durata de viață a aparatului de încălzire depinde de funcționarea acestuia. Ce "inimă" fiabilă nu va eșua în minute dificile și va prelungi durata de viață a cazanului?

Acest articol a fost realizat cu ajutorul unui partener RemTeploService

Fontă

Oțel

Greutate. Aparatul de încălzire din fontă este de două ori mai greu decât cel din oțel. Acest lucru trebuie luat în considerare la proiectarea unei instalații de cazane. Nu puteți atârna un astfel de cazan pe perete. Și pentru a instala un cazan puternic, cu un schimbător de căldură din fontă, va trebui, de asemenea, să consolideze fundația. Cazanele mici sunt mai ușoare, cu secțiuni de volum redus, mai puține nervuri și mai puține canale de fum pentru gazele fierbinți. Toate acestea reduc eficiența schimbătorului de căldură și duc la îmbătrânirea prematură a "inimii" din fontă. Greutate. "Inima" cazanului este realizată din oțel Nu crește greutatea cazanului. Prin urmare, este adesea instalat în cazane industriale mari pentru încălzirea unor suprafețe mari.
Instalare. Cazanul din fontă are un design secțional. Poate fi livrat pentru instalare dezasamblat și asamblat la fața locului. Designul este demontabil și ușor de reparat Se demontează și se înlocuiesc secțiunile defecte. Instalare. Cazanul din oțel este asamblat și sudat în fabrică. Un monobloc dintr-o singură bucată nu poate fi adus într-o cameră dintr-o singură bucată. Asamblarea din fabrică complică, de asemenea, repararea schimbătorului de căldură Un cazan deteriorat nu poate fi reabilitat la domiciliu și trebuie aruncat și înlocuit.
Brittleness. Chiar și un impact minor în timpul transportului sau al asamblării poate provoca fisuri în unitatea din fontă. Un alt pericol.. șoc termic. Dacă apa rece pătrunde în schimbătorul de căldură când acesta nu s-a răcit, se poate fisura. Pentru a crește rezistența cazanului, unii producători realizează schimbătorul de căldură din fontă cenușie mai rezistentă și mai ductilă. Fragilitate. Cazanul din oțel nu poate face față nici la deteriorări mecanice, nici la șocuri termice. Oțelul elastic rezistă cu ușurință la schimbările de temperatură, dar pot apărea fisuri în locurile slăbite de sudură.
Coroziune. Fonta este supusă atât așa-numitei coroziuni uscate cât și umede. Primul apare pe material sub forma unei pelicule în timpul funcționării rugină uscată. Acest tip de coroziune chimică nu este progresivă și nu prezintă niciun risc. Al doilea tip se formează atunci când pereții de fontă sunt expuși la condens acid. Dar, deoarece schimbătorul de căldură din fontă are pereți groși, procesul de coroziune durează mult timp. Durata de viață a unui aparat din fontă Pentru o perioadă de până la 30 de ani. Coroziune. Schimbătorul de căldură din oțel este, de asemenea, supus coroziunii umede ( electrochimice ) coroziune. Dar pereții săi subțiri corodează rugina mai repede, reducând durata de viață a cazanului la 5-15 ani. Acesta este motivul pentru care unii producători întăresc pereții de oțel ai schimbătorului de căldură cu fontă, prin acoperirea suprafețelor interioare.
Putere termică. Cazanele din fontă necesită mult timp pentru a se încălzi și a se răci. Acest lucru crește puterea lor de încălzire și reduce necesarul de combustibil. Singurul inconvenient.. Dacă afară se încălzește și sistemul automat schimbă modul de funcționare a arzătorului, cazanul continuă să prăjească încă trei ore sau cam așa ceva. Putere termică. Un cazan din oțel se încălzește rapid și se răcește la fel de repede. Încălzirea de mare viteză are, de asemenea, un dezavantaj «oboseală" Secțiunile individuale pot cauza daune.
Citește mai mult  Cazane de gaz la diferite prețuri: care este diferența?
Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: