Comutatoare

În acest articol am încercat să vă oferim o prezentare generală a întrerupătoarelor de lumină, a clasificărilor întrerupătoarelor, a variatoarelor și a întrerupătoarelor cu variator.

Termenul "stil" se aplică și la comutatoare.

Comutatoare: Clasificare

Întrerupătoarele sunt împărțite în trei grupe mari: cu pârghie, cu buton și cu buton independent.

 • Pârghie ( echilibrator ). Acestea funcționează pe principiul balansoarului: atunci când sunt pornite, închid circuitul și pot fi resetate din nou prin pornirea lor. Acesta este modul în care funcționează majoritatea întrerupătoarelor de acasă.

Întrerupătoarele cu pârghie acționează ca un balansoar: glisorul/ butonul se deplasează doar stânga-dreapta sau sus și jos.

 • Întrerupător cu două căi Unica Class cu afișaj de la Schneider Electric
 • Întrerupător negru LS 990 cu 2 comutatoare din fabrica Jung
 • Un întrerupător pătrat din fabrica Meljac
 • Întrerupător de deconectare 16733.42 de la Vimar

Întrerupător cu două căi Unica Class cu indicație de la Schneider Electric.

 • buton independent. Întrerupătoarele de acest tip închid circuitul atunci când este apăsat un buton și îl deschid atunci când este apăsat din nou. Mulțumită flotantului Aceste dispozitive sunt convenabile și fiabile: contactele se închid, indiferent dacă comutatorul este apăsat în centru sau la margine.
 • buton de apăsare ( auto-retragere ). Acestea se închid atunci când sunt apăsate și se deschid atunci când butonul ()este eliberat. Același principiu este utilizat și în cazul soneriilor de ușă.

Un exemplu neobișnuit de întrerupător cu cablu ( t.. ) comutator de cablu;. Acest lucru se face, de obicei, trăgând de un cablu pentru a aprinde lumina. Dar în acest caz – buton de apăsare.

Citește mai mult  Dimmere

Întrerupătoarele includ, de asemenea, întrerupătoare basculante, cunoscute și sub numele de întrerupătoare de tip "pull-through" sau "crossover". Lucrează în perechi sau în grupuri Un întrerupător închide un circuit, celălalt ( celălalt ) îl deschide în altă parte. Un bec pe întrerupător indică faptul că circuitul este închis.

În plus față de tipurile de comutatoare mecanice, există dispozitive sensibile la atingere- Tot ce trebuie să faceți este să îl atingeți pentru a le activa și dezactiva.

Exemple de comutatoare tactile

 • Întrerupătorul tactil Celiane de la Legrand
 • Comutatoare TippiT de la fabrica Arcon
 • Comutatorul Mona de la fabrica Basalte
 • Schimbul TRANCENT de la Merten

Întrerupător tactil Celiane din fabrica Legrand.

Un designer de sine stătător. Unele companii ( Alypower, de exemplu ) oferă amprente pentru butonul de comutare. Pot fi folosite toate fotografiile, imprimeurile și modelele. De exemplu, un întrerupător de lumină poate fi instalat pentru a se amesteca cu tapetul de pe un perete. La

Întrerupător de pornire-oprire: design

Există, de asemenea, două tipuri de întrerupătoare pentru cabluri expuse și ascunse. Plăcile de spălare sunt folosite pentru a "spăla" întrerupătoarele în perete, introduse în cutii speciale de instalare. În cazul cablurilor expuse, se instalează întrerupătoare speciale montate la suprafață. Nu numai întrerupătoarele montate pe suprafață sunt folosite în scopuri decorative, dar și cabluri externe ( nu ascunse ).

Cablajul încastrat este mai popular printre electricieni decât cablajul deschis. Dar ultima ( fotografie ) poate fi transformată într-un element de decor prin alegerea unui fir răsucit.

Ce este un dimmer?

Întrerupătoarele cu variatoare integrate se numesc dimmere. Întrerupătoarele cu variator de intensitate controlează intensitatea luminii pentru a crește sau a scădea intensitatea luminii ( fără a schimba numărul de becuri ). În plus, dimmerul reduce consumul de energie și prelungește durata de viață a lămpilor prin scăderea tensiunii. Acest lucru este convenabil și din punctul de vedere al eficienței energiei electrice.

Citește mai mult  Gestionarea temperaturii din locuința dumneavoastră

Exemple de ( variatoare )

 • Receptor/transmițător de întrerupător de lumină cu indicație de la Legrand
 • Dimmer 1 din fabrică Meljac
 • Întrerupător de lumină Celiane fără afișaj de la Legrand
 • O sticlă de dimmer negru din fabrica Jung

Receptor-transmițător pentru variatoare de lumină cu afișaj din fabrica Legrand.

"Comutatoare inteligente. Există întrerupătoare inteligente, cu modele mai complexe. Acestea pot fi utilizate pentru a controla mai multe întrerupătoare simultan, programându-le pentru diferite scenarii prestabilite. Pe lângă iluminat, întrerupătorul poate controla, de asemenea, încălzirea, alarmele etc. În exterior, întrerupătoarele sunt de obicei un buton sau o tastă, uneori două sau trei, încadrate. Este cadrele stabilesc "tonul" comutatorului – numărul de culori și materiale din care sunt realizate este enorm.

În fotografie: KRMTSD Alpin alb de la fabrica Jung.

Variatoarele sunt împărțite în grupuri în funcție de tipurile de lămpi și de tensiuni pentru care sunt concepute:

 • Pentru lămpi cu incandescență și cu halogen, 220 V.
 • Pentru lămpi cu halogen de joasă tensiune alimentate de transformatoare.
 • pentru lămpi fluorescente. În funcție de principiul de funcționare, unele variatoare pot fi utilizate numai cu transformatoare de înfășurare, iar altele sunt potrivite pentru transformatoare electronice.

Dimmer universal

Există, de asemenea, dispozitive universale mai sofisticate- Acestea sunt controlate de un microprocesor încorporat, care detectează tipul de sarcină și se reglează în consecință. Variatoarele universale pot fi comutatoare rotative Luminozitatea luminii este reglată prin rotirea unui comutator și prin intermediul unui buton de control rotativ și sensibil la atingere Luminozitatea este reglată în funcție de lungimea atingerii. Există, de asemenea, modele cu telecomandă.Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: