Întrerupător de circuit, întrerupător automat de circuit

Dispozitivele de protecție, utilizate în sistemul electric al casei, sunt concepute pentru a proteja cablajul de posibile defecțiuni. Și, prin urmare, pentru a proteja oamenii de șocuri electrice. Două dispozitive comune – RCD și întrerupătorul de circuit . Să ne uităm la ce sunt și care este diferența dintre ele.

Dispozitiv automat de curent rezidual. Este o simbioză între un întrerupător de circuit și un dispozitiv de protecție împotriva curenților reziduali (RCD) montate într-o singură carcasă. Beneficiază doar de procese simplificate de instalare și conectare și minimizează spațiul necesar în tabloul de distribuție. În caz contrar, întrerupătorul cu curent diferențial rezidual nu prezintă niciun avantaj față de combinația între întrerupătorul de circuit și RCD ca dispozitive separate.

În fotografie: Dispozitiv de protecție diferențială de la Siemens.

Un întrerupător de circuit ( în limbajul comun- «întrerupător de circuit" ) și un dispozitiv de declanșare ( RCD )- Cele două tipuri cele mai comune de astfel de dispozitive sunt. Care sunt diferențele dintre ele și care sunt diferitele întrerupătoare de circuit? și RCD-uri.

Întrerupător de circuit

Monitorizează curentul dintr-un circuit. Funcția sa este de a asigura o conexiune simplă la rețeaua de alimentare Preveniți așa-numitul supracurent, a cărui intensitate depășește valoarea maximă admisă a cablajului dat.

În practică, această situație poate apărea atunci când sarcina conectată este prea mare ( un număr mare de aparate electrice puternice ) sau din cauza unui scurtcircuit ( contact între conductorii de fază și neutru- în cele mai multe cazuri, acest lucru este cauzat de un defect de izolație;.

Citește mai mult  Comutatoare

Curentul din circuitul controlat de întrerupătorul de circuit crește și, când atinge o valoare critică, dispozitivul va scoate instantaneu de sub tensiune zona cu probleme.

Un tip de întrerupător de circuit:

Întrerupătorul este declanșat de dispozitivul de declanșare din întrerupător. Aceste dispozitive sunt de două tipuri: termice și electromagnetice.

Imagine: Întrerupător de circuit BA63 de la Schneider Electric.

  • Declanșatoarele termice constau dintr-o placă bimetalică capabilă să se încălzească și să-și schimbe forma sub influența curentului electric care o traversează. De îndată ce rezistența sa atinge o anumită valoare ( pragul de declanșare al automatului ) placa eliberează un resort special și contactele de putere ale automatului se dezactivează.
  • Eliberări electromagnetice Acestea se împiedică și arată cam așa. Singura diferență este că acest dispozitiv utilizează o bobină inductivă cu un miez magnetic.

Când curentul din circuit atinge pragul de declanșare, miezul este deplasat de câmpul electromagnetic al bobinei. Un arc este eliberat, deschizând contactele de alimentare.
Fiecare dintre aceste dispozitive de declanșare are propria marjă de siguranță specifică și chiar și pentru profesioniști este dificil de judecat care dintre ele își îndeplinește mai bine rolul. Din acest motiv, întrerupătoarele moderne folosesc ambele dispozitive descrise, lucrând în paralel și completându-se reciproc perfect.

( RCD)

Acesta monitorizează curentul de scurgere ( cunoscut și sub numele de diferențial sau diferențial ). Acesta din urmă este cel mai adesea cauzat de un defect în izolația conductorului de fază. Ca urmare, părțile exterioare ale aparatului, care nu sunt purtătoare de curent, sunt sub tensiune Acest lucru se numește "scurgere de curent de șasiu". Atingerea lor sau ridicarea neglijentă a unui conductor de fază goală vă expune viața și sănătatea la un mare pericol. Aici intervine RCD-ul, care scoate imediat de sub tensiune partea controlată a rețelei.

Citește mai mult  Echipament electric pentru baie

Principiul de funcționare al RCD. Bazat pe un control constant al curentului în conductoarele de intrare ( fază ) și de întoarcere ( neutru de lucru ) care merg la și, respectiv, de la aparatul electric. În circumstanțe normale, acestea vor avea aproximativ același amperaj – aceasta este, bineînțeles, modulo, ignorând semnele matematice pentru plus și minus. Un scurtcircuit al unuia dintre firele de fază la carcasa unui aparat sau la corpul uman va perturba acest echilibru, astfel încât curentul din firul de fază este semnificativ diferit de cel din firul neutru.Prin detectarea acestei diferențe, RCD activează mecanismul de declanșare și întrerupe alimentarea cu energie electrică a părții defecte a rețelei. În acest caz, pragul este mărimea curentului diferențial la care se declanșează aparatul. Pe scurt, aceasta este diferența maximă admisă între curentul de pe conductorul de fază și curentul de pe conductorul neutru. Un aparat de 30mA, de exemplu, se va declanșa la această valoare a curentului de scurgere.

Întrerupător RCD Trebuie remarcat faptul că RCD, precum și alte aparate electrice din casă, ar trebui să fie sub protecția unui întrerupător. Acesta din urmă împiedică curenții mari ( curentul de scurtcircuit ) să atace contactele de putere ale RCD, menținând astfel capacitatea de funcționare a acestuia. Acesta este motivul pentru care un dispozitiv de curent rezidual (RCD) este întotdeauna instalat strict după întrerupătorul de circuit.

Montaj și conectare

Întrerupătorul de circuit și RCD sunt realizate în același mod. Un zăvor special de pe carcasa dispozitivului permite fixarea fermă a acestuia pe șina DIN prevăzută în interiorul tabloului de distribuție.

Citește mai mult  Punerea la pământ de protecție: elementele de bază

Nu sunt necesare instrumente sau echipamente suplimentare. Firele sunt conectate cu ajutorul unei cleme cu șurub standard. Introduceți cablul dezizolat între capul șurubului și șaiba de fixare ( din acest motiv există tăieturi în mulajul de plastic ) apoi strângeți șurubul cu o șurubelniță obișnuită.

Iată cum arată o șină de montare a RCD-uluiEvaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: