Tabloul de distribuție

Un tablou de distribuție, numit și tablou electric, este o cutie în interiorul căreia sunt instalate contoarele electrice și dispozitivele de protecție a rețelei. Ce trebuie să știți atunci când îl instalați?

Există o serie de cerințe și recomandări cu privire la locul de amplasare a incintei electrice și la modul de instalare a acesteia.

Este posibil ca un întrerupător de circuit să nu fie capabil să facă treaba. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea atunci când aparatul defect se află la o distanță mare, de ordinul a 100 de centimetri pătrați, față de dispozitivul de protecție a rețelei. Sau, în cazul în care RCD-ul în sine este defect. Cablurile izolate pot exploda în orice moment, așa că nu trebuie să pierdeți timp prețios pentru a vă deschide drumul spre tabloul de distribuție.

În imagine: O casă poate lua foc în timp ce vă "curățați" drumul spre cutia de siguranțe.

Unde se instalează panoul de distribuție?

  • Departe de combustibil. Desigur, nu trebuie să instalați tabloul de distribuție în încăperi cu risc de incendiu ( cum ar fi camerele de cazane ) sau în imediata vecinătate a rezervoarelor de gaz și a altor substanțe inflamabile.
  • În afara Aerul. Panoul trebuie să se afle într-o zonă bine ventilată. Ventilația naturală este mai bună decât ventilația forțată ( aceasta din urmă nu mai funcționează în cazul unei pene de curent în casă ).
  • Ori de câte ori este posibil, asigurați accesul la lumina naturală în locul unde se află cutia de siguranțe. Pentru ca electricianul să poată rezolva o defecțiune în cadrul tabloului de distribuție fără a fi nevoie de un sistem de iluminat separat.
  • Ușor accesibil! Nu transformați camera din centrală într-un depozit de lucruri inutile.. Asigurați un acces ușor la centrala telefonică. În caz contrar, s-ar putea să nu puteți opri curentul în caz de urgență.
Citește mai mult  Aranjament pentru prize și întrerupătoare

Numărul de tablouri de distribuție

Numărul de cabine într-o casă depinde de mărimea casei și de complexitatea instalației electrice din clădire.

Într-o casă de vacanță unul. Pentru case de vacanță și cabane mici de 150-200 mp. ) este suficient un singur panou electric instalat la priza de alimentare. În interiorul cutiei se află un contor, un întrerupător de mare capacitate care monitorizează întregul lanț de alimentare a casei și mai multe întrerupătoare mai mici. În mod obișnuit, unul controlează priza de curent, altul Rețeaua de iluminat, iar celelalte sunt foarte specializate și protejează aparate specifice: mașină de spălat, aragaz electric, sobă electrică pentru saună etc..

Tabloul de distribuție este de fapt un termen colectiv pentru un grup de dispozitive.

Acesta găzduiește, de asemenea, un grup de întrerupătoare de circuit ( RCD ): unul comun, care lucrează în tandem cu un întrerupător de circuit în intrare și mai multe suplimentare, utilizate pentru rețeaua de priză și circuitele de alimentare ale dispozitivelor individuale. Apropo, experții consideră că nu este nevoie să protejeze rețeaua de iluminat cu un RCD separat. Există foarte puține șanse de scurgere de curent în această zonă, astfel încât un singur dispozitiv la punctul de intrare a energiei electrice care monitorizează întreaga rețea de casă este suficient pentru a asigura siguranța acesteia.

Într-o casă.. mai multe . Pentru cabane mari, un tablou de distribuție de intrare nu va fi suficient. Din cauza lungimii cablurilor electrice, în cazul unui accident, întrerupătorul de circuit de la priza de alimentare se poate declanșa cu o întârziere semnificativă sau poate să nu se declanșeze deloc.

Citește mai mult  Întrerupător de circuit, întrerupător automat de circuit

Centrala telefonică nu trebuie să fie instalată într-un "subteran sumbru". Materialele moderne vă permit să încorporați panoul electric în designul casei dumneavoastră.

Se aplică următoarele: un tablou de distribuție comun la intrarea în casă, plus unul sau mai multe dispozitive similare la fiecare etaj.

În interiorul primului electrod de protecție se află un contor, un dispozitiv de curent rezidual (RCD) și un dispozitiv de curent rezidual (RCD). Alte tablouri de distribuție conțin întrerupătoare de priză și de iluminat pentru etaj și un grup de întrerupătoare de circuit care controlează aceleași zone.

Acest aranjament face posibilă reducerea distanței dintre dispozitivele de protecție și aparate și, de asemenea, înseamnă că, în cazul unei defecțiuni, nu întreaga casă, ci doar un etaj sau chiar o cameră este scoasă de sub tensiune. De asemenea, simplifică căutarea cauzei declanșării dispozitivului de protecție.Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: