Istoria băii

Prototipurile de accesorii moderne pentru baie sunt cunoscute din timpuri imemoriale. Dezvoltarea băii ca o cameră specială este strâns legată de dezvoltarea sistemelor sanitare și de canalizare, precum și de introducerea inovațiilor tehnice.

«Instalații sanitare." în timpuri străvechi. În timpul săpăturilor arheologice de la Palatul Knossos din insula grecească Creta, au fost descoperite băi de marmură și teracotă care datează de peste 2.500 de ani. Similar "toalete", Dar în bronz, găsit la săpăturile de la Pompei. Băile au fost găsite în orașele indiene în urmă cu cinci mii de ani.

Tot acolo au fost găsite prototipuri de toalete moderne, care au fost instalate peste șanțurile de scurgere care duceau la cel mai apropiat corp de apă. Toaletele erau cunoscute de vechii egipteni; o toaletă descoperită în Pakistan, care seamănă cu cea modernă, are o vechime de 4,5 mii de ani.

Primul sistem sanitar adecvat a fost creat în Roma antică, iar în acest oraș nu existau doar toalete în casele private, ci și latrine publice. Thermae- băi publice romane și-au păstrat numele până în ziua de azi. Dar cele mai multe case particulare aveau și o toaletă separată. În China, în secolul I î.Hr. . erau deja în uz predecesorii WC. Și în Japonia, căzile de baie dreptunghiulare din lemn sunt cunoscute de mult timp.. furos, care au fost așezate deasupra unui foc aprins. Doar câteva minute au fost petrecute în ele, după care au fost șterse și odihnite pentru o vreme pe canapea.


Citește și:

  • Dispunerea căzii de baie
  • Decorare baie
  • 26 băi alb-negru și alb

Pur și simplu medieval! În Europa de Vest, în Evul Mediu, conceptul de toaletă era practic inexistent. Acest lucru s-a datorat în mare parte epidemiilor de holeră. Oamenii nu voiau să folosească toaletele publice de teamă să nu se îmbolnăvească În același timp, conținutul oalelor de noapte se revărsa adesea direct în stradă. Pentru îmbăiere se foloseau căzi mari de lemn care erau așezate în mijlocul bucătăriei sau al dormitorului. Dar nu făceau baie foarte des.. aproximativ o dată pe lună. În România, în ciuda frigului, oamenilor le plăcea să se scalde dar nu în căzi de baie, ci în căzi mari de lemn și, bineînțeles, în băi. Băile sunt menționate pentru prima dată în cronici în secolul al XI-lea. Băile publice au devenit obișnuite în secolul al XV-lea, iar băile din fontă au devenit obișnuite în timpul lui Petru cel Mare. Compania spaniolă Unitas a trimis primul său produs în 1909; abia la începutul secolului al XX-lea au fost produse în masă;. Cu toate acestea, cel mai apropiat de modelul modern a fost inventat la sfârșitul secolului al XVI-lea de către John Harrington, poetul curții lui Elisabeta I. Proiectul nu a fost larg răspândit pentru că a fost defectuos.

Citește mai mult  6 modele pentru o baie combinată într-o casă din seria I-155

Apariția băii. Apariția băii ca spațiu construit special a fost indisolubil legată de dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare, care au făcut ca obiectele sanitare să fie disponibile ca instalații fixe. La sfârșitul secolului al XIX-lea, existența unei băi separate era un element de prestigiu care sublinia statutul gospodarului. De regulă, baia a fost folosită ca spațiu pentru o masă de ceai, canapele mici și fotolii, pe lângă instalațiile sanitare. Lemnul de calitate superioară era adesea folosit pentru accesorii, iar cada însăși putea fi îmbrăcată în acest lemn. Mai târziu, pereții au fost placați cu gresie, iar cada de baie a fost așezată pe picioare, ceea ce a facilitat mult curățarea.

baia modernă. La începutul secolului al XX-lea, baia a devenit o parte obligatorie a fiecărei case. Adevărat, dimensiunea sa a fost inițial mult mai mare: era o cameră spațioasă, cu o fereastră mare și, uneori, un șemineu. Construcția de blocuri de apartamente a avut tendința de a reduce dimensiunea camerei și de a elimina majoritatea ferestrelor. Baia a devenit foarte funcțională. Modul în care sunt aranjate lucrurile s-a bazat pe principiul economisirii maxime a spațiului. Cada de baie în sine a început să stea de-a lungul peretelui, nu în mijlocul camerei ca înainte, iar instalațiile sanitare au devenit mai compacte. Începând cu anii '90 în Europa și în SUA, iar din anii iar în România, baia cunoaște o renaștere. A primit din nou multă atenție.. atât în proiectarea locuințelor, cât și în amenajarea interioară. Deși astăzi băile ocupă puțin spațiu în clădirile de apartamente, proprietarii acestora încearcă adesea să le transforme într-un loc de odihnă și relaxare.

  • Cabină de duș Chiocciola DOC210 de la Agape
  • Cabină de duș Duka Acqua R 5000
  • Pasa XP pătrat de Kermi
  • Cuya XP de la Kermi

Cabina de duș Chiocciola DOC210 de la Agape

Citește mai mult  Toaletă turcească Genoa Bowl

Acest lucru este îmbunătățit și mai mult de tehnologia de ultimă generație implementată în accesoriile și echipamentele noastre sanitare. Deci, în timp ce anterior băile și cabinele de hidromasaj erau folosite numai în facilități medicale și spa, acum nu sunt neobișnuite în apartamentele obișnuite. Desigur, cele mai mari oportunități sunt deschise proprietarilor de case de țară. Aceștia instalează băi cu hidromasaj, spa-uri, solarii, piscine, combinații cu săli de sport și multe alte soluții și caracteristici interesante.


Utilizarea fotografiilor de pe site-ul web


Alegerea accesoriilor sanitare

Cada de baie Minimal XL 100102531 din colecția Noken de Porcelanosa Grupo WC-ul 5670 10 XX din colecția Pure stone de la Villeroy& Boch K-14275-BT Bazinul Botanical Study din colecția Kathryn de la Kohler
Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: