Mobilier din tuburi îndoite

Este greu s─â perfec╚Ťionezi perfectul: mobilierul autosuficient realizat din tuburi metalice ├«ndoite nu s-a schimbat aproape deloc de la ├«nceputul secolului trecut.

Avem tendin╚Ťa de a ne g├óndi la mobilierul ╚Öi la componentele sale realizate din tuburi metalice ├«ndoite ca la ceva pur practic, utilitar… ╚śi totu╚Öi, cu doar c├óteva decenii ├«n urm─â, ideea de a folosi astfel de structuri a reprezentat un adev─ârat progres ├«n designul de mobilier.

Con╚Ťinutul materialului

Cine?

Na╚Öterea lui. Cine anume a venit cu ideea de a face mobil─â accesibil─â ╚Öi produs─â ├«n mas─â din tuburi de metal, este imposibil de spus. ├Än anii 1920, designeri progresi╚Öti din diferite ╚Ť─âri au lucrat ├«n acest domeniu. ├Än Olanda.. martie Stam, ├«n Ungaria.. Marcel Breuer, ├«n Germania- Mies van der Rohe. Legendarul Le Corbusier ╚Öi Eileen Grey ╚Öi-au pus amprenta asupra istoriei acestui subiect.

├Än anii '20, designerii avangardi╚Öti au ├«nceput s─â creeze mobilier cu tuburi ├«ndoite, ├«n c─âutarea unor forme noi, iar ├«n anii '30, un nou design a prins r─âd─âcini ├«n industria mobilei, aduc├ónd cu el o nou─â tehnologie, precum ╚Öi idei de ra╚Ťionalitate ╚Öi standardizare.

Evolu╚Ťie. Primele exemple se spune c─â ( erau scaune ) au fost asamblate din ╚Ťevi de ap─â ╚Öi gaz. Experimentul suprem a fost scaunul Cantilever, cu un cadru realizat din tuburi ├«ndoite. Un scaun care nu are cele patru picioare tradi╚Ťionale.. inven╚Ťia secolului! Alte inova╚Ťii au ap─ârut treptat cum ar fi tuburile curbate cu sec╚Ťiune transversal─â oval─â: fabrican╚Ťii germani de mobil─â au ├«nv─â╚Ťat cum s─â le realizeze prin calcularea tensiunii metalului.

Ca?

O╚Ťel plus crom sau nichel. Ast─âzi, acest design nu mai este at├ót de interesant, de╚Öi liniile elegante ale metalelor str─âlucitoare sunt ├«nc─â un adev─ârat punct de atrac╚Ťie. Acoperirea cu nichel este cea care le face str─âlucitoare ╚Öi atractive Cel mai adesea realizate din crom sau nichel nu se utilizeaz─â numai pentru decorare, ci ╚Öi pentru a conferi metalului o calitate deosebit─â.

Cite╚Öte mai mult  Cum se face fotoliul Juliet?

Stratul de crom confer─â o╚Ťelului o duritate suplimentar─â ╚Öi protec╚Ťie ├«mpotriva coroziunii, ├«n timp ce stratul de nichel spore╚Öte rezisten╚Ťa la uzur─â. Cromarea ╚Öi nichelarea metalului are loc ├«ntr-o baie galvanic─â umplut─â cu o solu╚Ťie electrolitic─â. ├Än func╚Ťie de compozi╚Ťia electrolitului ╚Öi de tehnologie, suprafa╚Ťa poate avea un finisaj mat sau ca o oglind─â, iar grosimea stratului de acoperire variaz─â.

Cadrele din o╚Ťel cromat sunt durabile ╚Öi vor rezista la o utilizare intens─â.

Aluminiu. Mobilierul care se presupune c─â trebuie s─â fie mutat mult ( cum ar fi scaunele de gr─âdin─â ╚Öi scaunele de relaxare ) necesit─â o alt─â calitate- luminozitate. Acesta este motivul pentru care se folosesc aliaje de aluminiu de ├«nalt─â rezisten╚Ť─â ╚Öi tuburi speciale cu pere╚Ťi sub╚Ťiri. Aluminiul se oxideaz─â ├«n aer ╚Öi se folose╚Öte un proces de anodizare pentru a-l proteja, rezult├ónd o pelicul─â sub╚Ťire de oxid care poate fi vopsit─â.

Cadrele din aliaj solid de aluminiu sunt utilizate pe scar─â larg─â ├«n fabricarea mobilierului de gr─âdin─â datorit─â u╚Öurin╚Ťei lor.

Unde?

Totul a fost inventat ├«nainte de vremea noastr─â. Ideea, pe c├ót de simpl─â, pe at├ót de ingenioas─â, este at├ót de autosuficient─â, ├«nc├ót mobilierul bazat pe proiectele din anii 1920, 1930 ╚Öi 1950 este produs ╚Öi ast─âzi ├«n ├«ntreaga lume. ╚śi ast─âzi ├«nc─â mai pute╚Ťi ob╚Ťine o canapea, un ╚Öezlong sau un fotoliu nou-nou╚Ť proiectat de Le Corbusier ├«nsu╚Öi. Iar modelele designerilor contemporani, sincer, nu difer─â prea mult de cele de acum optzeci de ani. Adic─â, materialele ╚Öi conturul s-au schimbat, dar conceptul func╚Ťional a r─âmas acela╚Öi pur ╚Öi simplu pentru c─â este greu de rafinat.

Cite╚Öte mai mult  14 p─âtu╚Ťuri cu baldachin pentru copii

Scaune ╚Öi canapele. Tuburile ├«ndoite sunt pentru totdeauna ├«nrudite cu mobilierul pe care se st─â. Noile tehnologii ╚Öi calculele computerizate au f─âcut ca cadrele s─â fie mai rezistente, iar tuburile.. mai subtile, combina╚Ťiile de materiale – mai ├«ndr─âzne╚Ť.

Metalul u╚Öor arat─â grozav ├«n buc─ât─âriile moderne. Aici, acoperirea cu crom ╚Öi nichel protejeaz─â metalul ├«mpotriva umidit─â╚Ťii ╚Öi a temperaturilor extreme.

Birou. Suprafe╚Ťele str─âlucitoare ╚Öi formele geometrice au cimentat definitiv pozi╚Ťia metalului ├«n birou. Simpla priveli╚Öte a mobilierului high-tech cromat ╚Öi nichelat mobilizeaz─â lucr─âtorii de birou pentru exploat─âri de munc─â.

Eroi invizibili. Cu toate acestea, unii produc─âtori nu expun piesele din tuburi de o╚Ťel, ci le ascund de vedere, folosindu-le ├«n scopuri pur utilitare. De exemplu, ca rame interioare elastice ╚Öi u╚Öoare pentru mobilierul tapi╚Ťat.

Cadrele de mobilier tapi╚Ťat ascunse din tuburi ├«ndoite sunt puternice, u╚Öoare ╚Öi elastice.

Evalueaz─â articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salut─âri, dragi entuzia╚Öti ai confortului ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirii locuin╚Ťei! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogat─â experien╚Ť─â ╚Öi o pasiune ne╚Ť─ârmurit─â pentru transformarea spa╚Ťiilor de locuit ├«n t─âr├ómuri de elegan╚Ť─â ╚Öi confort durabile. Fi╚Ťi al─âturi de mine ├«n timp ce v─â dezv─âlui tapiseria c─âl─âtoriei mele ├«n domeniul designului, ╚Ťesut─â de-a lungul anilor de creativitate, inova╚Ťie ╚Öi un angajament de nezdruncinat pentru a crea spa╚Ťii care s─â rezoneze cu c─âldur─â ╚Öi rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: