Izola╚Ťie fonic─â. Informa╚Ťii de baz─â

Poluarea fonic─â este o problem─â deosebit de acut─â ├«n zilele noastre ╚Öi, de cele mai multe ori, afecteaz─â persoanele care locuiesc ├«n megaora╚Öe. Care sunt c├óteva modalit─â╚Ťi de a rezolva, cel pu╚Ťin par╚Ťial, aceast─â problem─â??

Ce este zgomotul și ce este liniștea?

Cum se m─âsoar─â zgomotul? Conform dic╚Ťionarului Ushakov, "zgomot" este Zgomotul este sunetul unei mi╚Öc─âri, al unor voci etc.., sunetele ├«n─âbu╚Öite s-au contopit ├«ntr-un sunet uniform.". Nivelul de zgomot se m─âsoar─â ├«n decibeli ( de╚Öi aceast─â caracteristic─â nu ofer─â o idee complet─â despre volumul sunetului, deoarece percep╚Ťia acestuia din urm─â depinde nu numai de intensitatea sa, ci ╚Öi de frecven╚Ť─â ). O valoare de 50-60dB este considerat─â normal─â sunt, de exemplu, sunetele unei conversa╚Ťii normale, zgomotul de fond al unei cur╚Ťi lini╚Ötite.

Exist─â o t─âcere complet─â?? Dic╚Ťionarul define╚Öte t─âcerea ca fiind absen╚Ťa zgomotului, a sunetelor. Cu toate acestea, este posibil s─â se ob╚Ťin─â o absen╚Ť─â complet─â a acestora doar ├«ntr-un mediu de laborator. O fiin╚Ť─â uman─â consider─â un zgomot de 25-30 dB ca fiind silen╚Ťios.

Percep╚Ťia uman─â a zgomotului. Varia╚Ťiile de intensitate sonor─â nu sunt percepute ├«n mod uniform de urechea uman─â. Astfel, abia dac─â observ─âm o diferen╚Ť─â ├«ntre 25dB ╚Öi 35dB ╚Öi ├«ntre 40dB ╚Öi 50dB ca ╚Öi cum nivelul de zgomot ar fi crescut cu o treime, dar o diferen╚Ť─â de 50-60 dB ne va p─ârea c─â volumul s-a dublat.

«percu╚Ťie" ╚Öi "aerisit" zgomot

  • Zgomotul de impact apare atunci c├ónd exist─â un impact mecanic asupra structurii ( cioc─ânituri, zdr─âng─ânit de tocuri, etc.. ).
  • Zgomotul aerian, adic─â zgomotul transmis prin aer de la o surs─â, este prezent ├«n via╚Ťa noastr─â ├«n permanen╚Ť─â. Aceasta include vorbirea uman─â, muzica, difuzarea televizorului etc.
Cite╚Öte mai mult  Materiale interschimbabile

Mai jos este prezentat─â o indica╚Ťie a zgomotului aerian provenit din cele mai frecvente surse.

Sursa Distan╚Ťa fa╚Ť─â de surs─â, Nivelul de zgomot,
dB
Autostr─âzi cu trafic intens 50 90-110
Home cinema 5 90
Mixer, mașină de spălat rufe sau mașină de spălat vase 5 80
Petrecere 5 70-80
Conversa╚Ťie normal─â 5 50

Nivelurile de zgomot admisibile stabilite prin SNiP 23-03-2003 "Protec╚Ťia ├«mpotriva zgomotului", pentru zonele reziden╚Ťiale este de 30 dB pe timp de noapte ╚Öi 55 dB ├«n timpul zilei, iar pentru zonele de birouri 35-60 dB ( ├«n func╚Ťie de specificul unit─â╚Ťii ).

Pentru ușile interioare, valoarea medie de izolare fonică este de 30 dB.

Izolare fonic─â

Sunet – este un val. Atunci c├ónd love╚Öti un obstacol ( un perete, o u╚Ö─â, o fereastr─â ) o parte din energia undei sonore este absorbit─â, o parte din reflexia suprafe╚Ťei. Capacitatea de a reflecta ╚Öi absorbi sunetul se nume╚Öte izolare fonic─â. Ca ╚Öi nivelul de zgomot, acesta se m─âsoar─â ├«n decibeli. Factorul de izolare fonic─â indic─â cu c├ó╚Ťi decibeli scade zgomotul atunci c├ónd trece printr-un obstacol.

SNiP 23-03-2003 precizeaz─â coeficien╚Ťii de izolare fonic─â la zgomot de aer ╚Öi la zgomot de impact pentru anvelopa cl─âdirii: pere╚Ťi, plan╚Öee, pere╚Ťi desp─âr╚Ťitori. Acest grad de izolare fonic─â trebuie s─â fie asigurat ├«n timpul construc╚Ťiei. ├Än cazul ├«n care acest lucru nu este suficient pentru a compensa nivelul de zgomot din casa ta, trebuie s─â te g├ónde╚Öti cum s─â faci apartamentul mai izolat fonic. Iat─â c├óteva date privind izolarea zgomotului aerian.

Tipul de construc╚Ťie Izolare fonic─â ├«n aer,
dB
Tavane între pardoseli

├Än locuin╚Ťe
În hoteluri și pensiuni
birouri

50
48
50

Pere╚Ťi ╚Öi pere╚Ťi desp─âr╚Ťitori ├«ntre apartamente, ├«ntre apartamente ╚Öi sc─âri, holuri, coridoare ╚Öi holuri 50
Pere╚Ťi ╚Öi pere╚Ťi desp─âr╚Ťitori ├«n birouri care separ─â locul de munc─â de zonele comune 49
Pere╚Ťi interiori ├«n apartamente 43

Cifrele prezentate sunt standarde obligatorii, iar ├«n multe cl─âdiri ( Clasa A, B- ├Än cazul construc╚Ťiilor monolitice ╚Öi al pere╚Ťilor dubli din c─âr─âmid─â ) aceste valori pot fi cu 6-8 dB mai mari. Cu toate acestea, valorile indicate sunt pentru o construc╚Ťie solid─â, f─âr─â a lua ├«n considerare ferestrele ╚Öi u╚Öile. Deci, ├«n practic─â, acestea vor fi mai mici. Prin urmare, dac─â dori╚Ťi ca camera s─â fie c├ót mai izolat─â fonic posibil, ave╚Ťi nevoie de un set de m─âsuri.

Izolarea fonic─â a casei dvs? Instala╚Ťi mai ├«nt├ói u╚Öile ╚Öi ferestrele cu cele mai mari valori de izolare fonic─â. Nu v─â ghida╚Ťi dup─â recomand─ârile GOST atunci c├ónd le alege╚Ťi: acestea specific─â un minim admisibil, nu un maxim de dorit. ├Än plus, trebuie avut grij─â s─â se ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â izolarea fonic─â a pere╚Ťilor desp─âr╚Ťitori interni ╚Öi a tavanelor. Acest lucru poate fi realizat prin a╚Öezarea ╚Öi ag─â╚Ťarea covoarelor ╚Öi/sau prin placarea pere╚Ťilor ╚Öi tavanelor cu panouri acustice.

Iar atunci c├ónd at├órna╚Ťi sau pune╚Ťi covoare ├«ntr-o camer─â, pute╚Ťi ├«mbun─ât─â╚Ťi ╚Öi izolarea fonic─â a camerei, deoarece covoarele pot absorbi zgomotul.

Cite╚Öte mai mult  Pasul 23. Pentru a rezuma
Evalueaz─â articolul
( Nu există încă evaluări )
Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: