Automatizarea controlului cazanului de gaz

Cazanele moderne pe gaz sunt construite astfel încât intervenția umană în funcționarea lor este aproape inutilă – acestea pot porni, opri și chiar regla singure nivelul flăcării arzătorului. Totul depinde de avansarea fiecărui model. Cum ar trebui să fie un sistem de control al cazanelor, astfel încât să fie necesară o implicare umană minimă?

Principalele componente ale sistemului de control automat al cazanului

Unitate de control, senzori și dispozitive. Cazane de încălzire pe gaz Sunt controlate de un grup de dispozitive care corectează modurile cazanului și asigură, de asemenea, aprinderea automată a unui arzător. Baza sistemului- ( controlerul ) care primește și prelucrează informațiile de la senzorii primari și emite comenzi către actuatori.

De ce flacăra arzătorului devine mai puternică și mai slabă? În cazul în care senzorul de temperatură înregistrează o diferență de temperatură semnificativă – de ordinul zecilor de grade – la intrarea și la ieșirea schimbătorului de căldură, aceasta indică faptul că există o retragere intensă de căldură din sistemul de încălzire. Pe scurt, casa este rece și această situație trebuie remediată cât mai repede. Și controlerul aduce arzătorul la puterea maximă. În cazul în care diferența este de doar câteva grade sau nu este deloc, unitatea de control concluzionează că extragerea de căldură este minimă sau nu are loc, adică casa are o temperatură confortabilă. Apoi, arzătorul este comutat la putere minimă sau chiar oprit. Acest lucru nu este doar pentru a economisi combustibil, ci și pentru a preveni supraîncălzirea lichidului din sistem.

Citește mai mult  Cum este construit sistemul de încălzire a apei

În imagine: Senzor de temperatură pentru cazanul Baxi.

Senzori primari

Sarcina lor este de a.. semnalizează parametrii de funcționare a cazanului. Cu alte cuvinte, senzorii transmit citirile către unitatea de control, care decide dacă este sau nu necesară o acțiune. Să clarificăm de la bun început că nu orice cazan de încălzire cu gaz dispune de toți următorii senzori în mod standard. Prezența lor depinde de modelul.

  • Senzor de temperatură lichid de răcire. Ajută controlerul să regleze flacăra arzătorului. De obicei, Cazan de încălzire pe gaz are doi astfel de senzori: unul controlează temperatura fluidului la ieșirea din schimbătorul de căldură, iar celălalt semnalează cât de mult s-a răcit agentul de încălzire în (conducta de retur ) după ce a trecut prin toate radiatoarele din casă. Diferența de temperatură (ΔT ) permite controlerului să mărească sau să reducă intensitatea exploatării arzătorului cu gaz sau chiar să oprească cazanul.
  • Senzor de flacără. Numele complet al acestui dispozitiv este.. «senzor de flacără la arzător" Explică în mod clar scopul său. În cazul în care flacăra se stinge, senzorul emite un semnal și controlerul acționează pentru a reaprinde cazanul sau, în cazul unei defecțiuni, pentru a-l opri complet.

Cum funcționează detectorul de flacără la modelele avansate? Dacă cazan de încălzire cu gaz are un controler mai complex, detectorul de flacără ajută la combaterea anomaliilor, cum ar fi "breakaway" și "explozia" flacără. În ambele cazuri, flacăra se află într-o poziție greșită, ceea ce duce la o încălzire neuniformă, ceea ce duce la o funcționare defectuoasă a schimbătorului de căldură. Eșecul flăcării- Este un fenomen în care combustibilul arde la distanță de arzător și nu la arzător, din cauza suprapresiunii gazului. Pe de altă parte, o presiune insuficientă provoacă o ardere: flacăra "scapă" în coșul de fum, iar combustibilul arde înaintea arzătorului, ceea ce poate deteriora conducta de gaz.

  • Analizator de gaze de eșapament. Acesta monitorizează compoziția atmosferei gazelor de ardere din coșul de fum: abaterea de la amestecul normal de gaz și aer creează carbon liber ( funingine ) și hidrogen, a căror prezență este înregistrată de analizor. Pe baza indicațiilor sale, regulatorul modifică parametrii de preparare a amestecului, de obicei prin creșterea sau reducerea alimentării cu gaz. Acest senzor este de obicei montat pe cazanele avansate cazane de încălzire cu gaz.
Citește mai mult  Cazan în pod: 6 întrebări la care trebuie să răspundeți

Actuatoare

  • Dispozitiv de aprindere. Servește la aprinderea gazului la pornirea cazanului. Aici, analogia cu bricheta unui aragaz este evidentă: se deschide gazul, se produce o scânteie și.. focul se aprinde. Cu toate acestea, Cazane de încălzire pe gaz sunt mai complexe: o scânteie generată de dispozitivul de aprindere aprinde o așa-numită flacără pilot pe arzătorul mic de aprindere, care consumă puțin gaz și funcționează în mod continuu. Acesta asigură atât încălzirea primară, cât și cea secundară În caz de defecțiune a flăcării principale – aprinderea arzătorului de lucru al cazanului.
  • regulator de presiune. Controlează intensitatea alimentării cu gaz a arzătorului. A doua sarcină a acestui dispozitiv Protejează echipamentul împotriva căderilor bruște de presiune în conducta de gaz, ceea ce poate duce la spargerea sau spargerea flăcării la arzător, dar această funcție aparține deja sistemului de automatizare de siguranță.


Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: