Cum sunt cazanele cu gaz

Diferitele cazane pe gaz, disponibile pe pia╚Ť─â, pot fi clasificate ├«n func╚Ťie de metoda de instalare, tipul, schema de alimentare cu ap─â, tipul de arz─âtor. Fiecare are propriile avantaje.

Metoda de instalare

Montat pe perete. Cazanele mici ╚Öi relativ u╚Öoare, care c├ónt─âresc p├ón─â la 70 kg, sunt adesea montate pe perete. Variantele montate pe perete sunt potrivite pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťelor cu o suprafa╚Ť─â de 200-400 mp, dar unele unit─â╚Ťi sunt capabile s─â ├«nc─âlzeasc─â suprafe╚Ťe de p├ón─â la 800 de metri p─âtra╚Ťi. Puterea acestor cazane variaz─â ├«ntre 20 ╚Öi 100 kW. Volumul agentului de ├«nc─âlzire din sistem nu trebuie s─â dep─â╚Öeasc─â 100 l. Cazanele montate pe perete sunt de obicei livrate cu o pomp─â de circula╚Ťie ╚Öi un vas de expansiune. Nu este necesar ca acest echipament s─â fie instalat ├«ntr-o camer─â separat─â Cazanele de perete sunt de obicei amplasate ├«n buc─ât─ârie. Pentru a reduce greutatea aparatului, schimb─âtorul de c─âldur─â este fabricat din o╚Ťel ╚Öi, mai rar, din o╚Ťel Cupru sau aluminiu. Cazanele murale sunt fabricate numai cu camera de ardere ├«nchis─â.

├Än picioare pe podea. De obicei, necesit─â o camer─â separat─â. Adesea echipat cu o camer─â de ardere deschis─â care necesit─â un aflux constant de aer proasp─ât din strad─â. Aceste unit─â╚Ťi sunt mult mai puternice dec├ót cazanele murale ╚Öi pot func╚Ťiona cu un volum de agent termic de p├ón─â la 350 de litri. Schimb─âtoarele de c─âldur─â ale cazanelor de pardoseal─â sunt, ├«n general, fabricate din font─â este un aparat care consum─â mult─â c─âldur─â ╚Öi nu se teme de coroziune. Cu toate acestea, fonta este destul de fragil─â ╚Öi poate reac╚Ťiona r─âu la varia╚Ťiile de temperatur─â ├«n conductele de alimentare ╚Öi de retur. Dar, cu o utilizare corect─â, acest cazan va servi p├ón─â la 50 de ani. Cazanele de pardoseal─â nu sunt ├«ntotdeauna echipate cu un vas de expansiune ╚Öi o pomp─â de circula╚Ťie, astfel ├«nc├ót s─â le pute╚Ťi alege singur.

Cite╚Öte mai mult  Cazan ├«n pod: 6 ├«ntreb─âri la care trebuie s─â r─âspunde╚Ťi

Condensare. Un model mai modern care utilizeaz─â nu numai energia rezultat─â din arderea combustibilului, ci ╚Öi c─âldura generat─â de gazele de r─âcire ╚Öi de precipita╚Ťiile de condensare. Astfel, randamentul unui cazan cu condensare poate fi de p├ón─â la 111%, ceea ce duce la reducerea cu o treime a consumului de gaz al unui sistem cu ├«nc─âlzire prin pardoseal─â ╚Öi un senzor de temperatur─â exterioar─â. Senzorul de temperatur─â exterioar─â permite reglarea sistemului astfel ├«nc├ót s─â se ob╚Ťin─â ap─â c├ót mai rece ├«n retur. Acest lucru cre╚Öte eficien╚Ťa extragerii c─âldurii din gaze ├«n procesul de condensare. Temperatura gazelor la ie╚Öire nu dep─â╚Öe╚Öte 80 ┬░ C, prin urmare, ╚Ťevile din plastic pot fi utilizate ca un co╚Ö de fum, ceea ce reprezint─â, de asemenea, un factor economic. Cazanele cu condensare sunt considerabil mai scumpe dec├ót cele cu convec╚Ťie, dar se amortizeaz─â ├«n timpul func╚Ťion─ârii.

În imagine: Cazan cu condensare pe gaz Logamax plus GB112 de la Buderus.

Tipul de cazan

Conven╚Ťional ( convec╚Ťie ). Cazanele conven╚Ťionale utilizeaz─â c─âldura generat─â de arderea combustibilului pentru a ├«nc─âlzi apa. Gazele reziduale sunt extrase cu ajutorul unui co╚Ö de fum. Temperatura gazelor ( 100-200┬░C ) este de a╚Öa natur─â ├«nc├ót nu se formeaz─â condens ( gazul nu are timp s─â se r─âceasc─â p├ón─â la punctul de rou─â ). Eficien╚Ťa standard a cazanului – 90%, iar la temperaturi sc─âzute 100%. Dar, ├«n ultimul caz, exist─â probabilitatea de a ob╚Ťine un "du╚Öman ascuns". Vapori de ap─â la temperaturi sub 57┬░C ├Äncepe s─â se depun─â sub form─â de condens pe pere╚Ťii co╚Öului de fum. Dizolv├ónd substan╚Ťe reactive, condensul se transform─â ├«ntr-un acid care corodeaz─â pere╚Ťii co╚Öului de fum.

Cite╚Öte mai mult  Camera cazanelor cu un cazan de ├«nc─âlzire cu combustibil solid

Diagrama de încălzire

Cazan cu gaz cu 1 circuit. Are un schimbător de căldură și o linie cu agentul termic. Un rezervor de apă caldă menajeră conectat la un boiler cu un singur circuit este un rezervor în care apa este încălzită de conductele aparatului de încălzire. Controlerul va opri temporar sistemul de încălzire pentru a încălzi apa de la robinet. Rezervorul nu este prea mare: între 70 și 200 de litri pentru a preveni răcirea sistemului.

2 x cazan cu gaz de circuit. Un cazan pe gaz cu circuit dublu deserve╚Öte dou─â re╚Ťele independente.. ├«nc─âlzire ╚Öi ap─â cald─â de consum. Apa cald─â menajer─â se ├«nc─âlze╚Öte fie ├«ntr-un rezervor cu o capacitate de 45-60 de litri ├«ncorporat ├«n cazan, fie ├«ntr-un schimb─âtor de c─âldur─â de tip flow-through. Fire╚Öte, cazanele de ├«nc─âlzire cu gaz cu dou─â circuite se descurc─â prost cu sarcinile de ap─â cald─â menajer─â la un debit mare. ├Än acest caz, sala cazanelor este echipat─â cu un cazan suplimentar pentru alimentarea cu ap─â cald─â menajer─â ├«n timpul ├«nc─ârc─ârilor mari.

Tipul de arz─âtor cu gaz

Atmosferic sau ventilator. Arz─âtor atmosferic cel mai u╚Öor. Produsele de ardere, av├ónd o densitate mai mic─â, se ridic─â ├«n sus ╚Öi sunt ├«nlocuite cu aer proasp─ât, permi╚Ť├ónd astfel arderea. ├Än arz─âtorul cu ventilator, aerul este for╚Ťat s─â se amestece cu gazul cu ajutorul unui ventilator. Aceste arz─âtoare sunt utilizate mai frecvent ├«n camerele de ardere ├«nchise. Acestea pot fi destul de zgomotoase ├«n cazul cazanelor de mari dimensiuni, de aceea trebuie montat─â o manta de izolare fonic─â pe aparat.

În fotografie: un arzător pe gaz Logatop de la Buderus.

Cu o singur─â treapt─â sau modulant─â. Arz─âtorul cu o singur─â treapt─â poate func╚Ťiona doar ├«ntr-un singur mod, asigur├ónd o ├«nc─âlzire maxim─â constant─â. Nu este ├«ntotdeauna convenabil ╚Öi nu este deloc economic. Cele dou─â trepte pot func╚Ťiona ├«n dou─â moduri: maxim ╚Öi redus, consum├ónd ├«n acela╚Öi timp mai pu╚Ťin gaz. Cel mai controlabil Arz─âtoare cu modulare: permit reglarea fl─âc─ârii ├«ntre 20 ╚Öi 100% din putere, permi╚Ť├ónd o varia╚Ťie continu─â a temperaturii fluidului termic. Citi╚Ťi mai multe despre arz─âtoare

Cite╚Öte mai mult  Cazan simplu sau cazan dublu: ce cazan s─â alege╚Ťi ╚Öi de ce??
Evalueaz─â articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salut─âri, dragi entuzia╚Öti ai confortului ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirii locuin╚Ťei! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogat─â experien╚Ť─â ╚Öi o pasiune ne╚Ť─ârmurit─â pentru transformarea spa╚Ťiilor de locuit ├«n t─âr├ómuri de elegan╚Ť─â ╚Öi confort durabile. Fi╚Ťi al─âturi de mine ├«n timp ce v─â dezv─âlui tapiseria c─âl─âtoriei mele ├«n domeniul designului, ╚Ťesut─â de-a lungul anilor de creativitate, inova╚Ťie ╚Öi un angajament de nezdruncinat pentru a crea spa╚Ťii care s─â rezoneze cu c─âldur─â ╚Öi rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: