Scaunul Panton are o jumătate de secol

Legendarul fotoliu Panton de la Vitra își sărbătorește aniversarea. Joke's on – 50 de ani ca simbol al designului! Unde a început totul?

Din partea companiei Vitra Aniversări în fiecare an. În decembrie, de exemplu, sărbătorește ziua de naștere a modelului iconic.. Scaunul Panton, proiectat de designerul și arhitectul danez de Werner Panton ( Verner Panton ).

Versiunea modernă are o suprafață mată rezistentă la zgârieturi.

Sincer să fiu sincer, nimeni nu știe cu adevărat când a început Werner Panton să lucreze la acest scaun. Și nu există nicio modalitate de a o stabili Procesul de dezvoltare a durat foarte mult timp, iar calculele proprii ale proiectantului nu au fost foarte precise. Cu toate acestea, se știe că a fost în jurul anilor 1959-1960, moment în care Vitra a decis să numească acest moment "ziua de naștere" a a celebrului scaun.


Istoria scaunului Panton nu poate fi reconstituită în detaliu deoarece declarațiile lui Panton despre crearea scaunului sunt foarte contradictorii, iar sursele de încredere sunt uneori rare. Cu toate acestea, se poate spune cu siguranță că designerul lucra deja la ideea scaunului monolit la începutul anilor 1950.


În anii '60, Werner Panton a început să caute o companie care să producă scaunul Panton pe care îl inventase, dar a fost respins peste tot. După cum a declarat designerul șef Herman Miller George Nelson ( George Nelson ) "Este o sculptură în cel mai bun caz, dar nu un scaun". Cu toate acestea, Willi și Rolf Fellbaum ( Willi& Rolf Fehlbaum ) ideea noului scaun părea una bună și astfel a început istoria producției Vitra a acestui model.

Scaunul Panton este adesea prezentat în reclame și ședințe foto.

Citește mai mult  7 sfaturi pentru cei care caută mobilier de baie în băi mici

Începând cu 1967, scaunul Panton a fost realizat în patru materiale. Primele scaune au fost realizate din poliester armat cu fibră de sticlă, dar era nevoie de prea multă muncă manuală pentru a le produce. În plus, Panton a fost nemulțumit de calitatea finisajelor și de prețul final ridicat al produsului. Astfel, scaunele au început să fie fabricate din spumă poliuretanică rigidă ( Baydur ). Dar nici acest lucru nu a rezolvat problema: designerul a vrut să facă o producție industrială ieftină. Prin urmare, o a treia versiune a fost turnată prin injecție din poliester termoplastic Luran S ( ASA ) ( de altfel, utilizarea acestui material și a acestei tehnologii a dus la o ușoară modificare a formei scaunului ) dar, în timp, a devenit clar că acest material era prea fragil, iar scaunele s-au deteriorat rapid.

La sfârșitul anilor '70, producția scaunului a fost întreruptă, pentru a fi reluată abia în 1983, când Horn a început să producă modelul folosind metoda de turnare a spumei poliuretanice care fusese folosită până atunci.

Scaunul Panton Classic se deosebește de cele mai recente modele prin suprafața netedă lucioasă.

Această versiune este aproape identică cu cea de-a doua. Singura diferență este Numele lui Werner Panton ștampilat pe baza scaunului. Acum este destinat mai mult pasionaților de design și se numește Panton Chair Classic.

În anii 1990, scaunul Panton a revenit în gama Vitra. Până atunci, progresele în tehnologia materialelor plastice au produs o a patra și definitivă versiune a scaunului. În 1999, a fost lansat modelul din polipropilenă turnată prin injecție.. Acest material nu este doar durabil, ci și ecologic ( este reciclabil ).

Chiar și după moartea lui Werner Pantone, în 1988, oțelul inoxidabil &#4040d. Scaunul Panton este încă în lucru. În 2006, Vitra a lansat o versiune pentru copii a modelului, bazată pe desenele originale ale autorului.

Citește mai mult  Ediția Gold

La mai bine de 30 de ani de la începerea producției în masă, scaunul a îndeplinit astfel unul dintre principalele obiective ale lui Werner Pantone: să facă din scaunul din plastic un produs industrial ieftin.

Scaunul Panton a avut o primire mixtă.. până la punctul de a fi acuzat de plagiat. Pantone nu numai că a creat o formă neobișnuită și a folosit materiale neconvenționale pentru modelul său ( modele similare apăruseră înainte, dar nu fuseseră realizate ) dar a adus scaunul în faza de producție în masă, ceea ce a reprezentat o piatră de hotar în istoria designului de mobilier din secolul XX.

Câteva dintre piesele înscrise în concurs.

  • În imagine: Panton Junior by Vitra, design Panton Verner
  • În imagine: Panton Junior by Vitra, design Panton Verner
  • În imagine: Panton Junior by Vitra, design Panton Verner
  • În imagine: Panton Junior by Vitra, design Panton Verner

În fotografie: Panton Junior by Vitra, design Panton Verner.

A fost primul scaun cantilever din plastic monolit – literalmente realizat dintr-o singură bucată de material, fără nici un atașament. Scaunul Panton este acum o emblemă a mobilierului și designului din plastic din anii 1960 și 1970.

Pentru a marca această aniversare, Vitra a organizat un concurs în vară.. Toată lumea a fost invitată să facă o fotografie cu orice obiect Vitra și să o posteze pe site-ul web al companiei Facebook. Nu e de mirare că unul dintre cei mai importanți "poznași" dintre modele s-a dovedit a fi nimeni altul decât fotoliul Panton.Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: