Istoria scaunului balansoar

Scaunul balansoar este o mare invenție a omenirii, dar cine a inventat exact această minunată piesă de mobilier? Cum a evoluat și ce modele sunt disponibile astăzi?

Versiuni ale originilor

American. Americanii sunt absolut convinși că scaunul balansoar a fost inventat de Benjamin Franklin la începutul secolului al XVIII-lea. Cel puțin, el este proprietarul brevetului pentru acest design. Iar faptul că versatilul Franklin a fost unul dintre autorii constituției americane este un amănunt. Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, balansoarul era foarte popular în Statele Unite, putea fi văzut la Casa Albă și la ferma de cowboy.

Engleză. Englezii își atribuie această invenție, deși numele maestrului rămâne necunoscut. Se crede că primul scaun balansoar a fost făcut după modelul unui pat de copil cu patine îndoite: cineva a extins ingenios ideea la mobilier pentru adulți. Versiunea britanică este mai plauzibilă. În primul rând, chiar a existat un "între" etape de evoluție- paturi balansoar pentru adulți. În al doilea rând, la mijlocul secolului al XVIII-lea, lumea veche se legăna deja în scaune acasă ( înainte de aceasta, balansoarele erau considerate mobilier de grădină ). Cu toate acestea, suedezii încearcă, de asemenea, să-și atribuie paternitatea balansoarului, așa că este un subiect preferat și există.

Pentru o lungă perioadă de timp în România, scaunele balansoare au fost unul dintre cele mai importante elemente de mobilier în casele bogate din oraș și din țară, iar astăzi ele decorează interioarele retro.

Citește mai mult  pat boemian

Compania Thonet aduce publicului larg inovațiile marilor designeri: de la scaunul balansoar din lemn de fag aburit ( tehnologia inventată de fondatorul său Michael Thonet ) la scaunele cu rame metalice tubulare îndoite proiectate de Mies van der Rohe, Mart Stamm și Glen Oliver Lowe până la cele mai noi creații.

Pe fotografie: balansoar S 826 de la fabrica Thonet.

Dezvoltarea ideii

Un clasic. Tâmplarul german Michael Thonet a lansat producția de mobilier din lemn curbat în secolul al XIX-lea și a intrat în istorie ca inventator al faimosului taburet vienez. De asemenea, un german isteț a rafinat designul balansoarului pentru a face din acesta o plăcere disponibilă pentru cumpărătorul obișnuit. Balansoarele Thonet au fost făcute din lemn de fag îndoit.. Până la 10.000 de bucăți pe an, aceasta era cererea. A fost momentul în care balansoarul vienez a devenit un atribut indispensabil pentru mobilarea conacelor nobilimii, a caselor de țară ale intelectualității creatoare și a studiourilor artiștilor.

Negativitate de răchită. Scaunul balansoar tradițional poate avea nu numai un scaun din lemn, ci și un scaun și un spătar din răchită. În Europa și România, balansoarele din răchită sunt făcute din salcie, în Asia de Sud și Indonezia- realizat din rattan și trestie.

Exemple de scaune balansoare din răchită din diferite materiale și cu diferite tehnologii.

 • Scaunul balansoar Plantation de Gloster
 • Scaun balansoar CROCKET de la fabrica Smania
 • PP 124 THE ROCKING CHAIR scaun balansoar de PP Moebler
 • Fotoliu balansoar Euvira de la ClassiCon

Scaun balansoar Plantation de Gloster.

Plăcut și util. Legănatul pe un scaun balansoar nu este doar liniștitor și relaxant. Este dovedit științific că această activitate plăcută ajută la echilibrarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, ajută la concentrare și întărește sistemul imunitar.

În imagine: Colecția Tord Boontje de la Moroso.

Design modern. La mijlocul secolului XX, obiectul familiar a căpătat forme moderniste. Designerul italian Antonio Volpe a înlocuit patinele obișnuite cu inele ( cu toate acestea, conturul lor semăna mai mult cu un ou ). Le Corbusier, Ralph Rapson și Sam Maloof balansoare. Soții Eames au propus un model cu un scaun din plastic turnat, picioare metalice subțiri și mici "schiuri" din lemn. Cesare Leonardi a realizat în anii '60 un model dintr-o singură bucată de plastic care seamănă cu o virgulă uriașă Scaunul se revarsă în spătar și apoi în tobogane. Ulrich Böhme proiectează un balansoar din piele și metal în anii '70, iar Werner Panton realizează o reluare din metal a fotoliului Volpe. Multe dintre modelele moderne sunt un ecou fie al formelor clasice, fie al moștenirii moderniste.

Citește mai mult  O bibliotecă exotică

Numărul de modificări moderne ale balansoarelor este enorm.

 • Fotoliu Klara de Moroso.
 • Fotoliu Aurora Granny de Cantori.
 • Scaun balansoar Magis Voido.
 • Scaunul balansoar Neo Country ( fotoliu ) de Cappellini.
 • Scaun balansoar Dialma maro DB002940.
 • balansoar Ventura Deep Seating Rocker de Gloster.
 • Fotoliu balansoar WK 633 Nonna de WK Wohnen.

Alegeți scaunele balansoare

balansoar Ventura Deep Seating Rocker din colecția Ventura de Gloster Scaun balansoar DB002940 Dialma Brown's DB002940 Scaun Comback de Kartell
Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Comments: 1
 1. Laura

  Ce este istoria scaunului balansoar? Cum a evoluat acest tip de scaun de-a lungul timpului și care sunt originile sale? Cât de populare sunt astăzi și în ce moduri sunt utilizate în societatea contemporană? Există vreo tradiție culturală sau istorică asociată cu aceste scaune? Aș dori să aflu mai multe despre acest subiect interesant.

  Răspunde
Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: