Nikolay Lyzlov despre arhitectură, afaceri și personalitate

Nikolay Lyzlov este cunoscut pentru marile sale proiecte ( complexul multifuncțional "City of Yachts" și centrul administrativ de pe bulevardul Strastnoy din București, renovarea hotelului Arktika din Murmansk, și altele. )Recent, însă, s-a orientat din ce în ce mai mult spre interioare private. Cum clientul individual este mai bun decât dezvoltatorul.

Despre criza din profesie. Profesia de arhitectură traversează o anumită criză. Totul se aseamănă foarte mult cu Anglia de acum un secol, când William Morris, artist, designer și progresist, s-a revoltat împotriva producției mecanice, îngrozit de faptul că munca manuală va dispărea. În opinia sa, numai un meșteșugar care combină într-o singură persoană un tehnolog, un designer și un artist se poate ridica la nivelul de creator. Și toată producția mecanizată a spulberat acest element de artă. La începutul anilor 1860, Morris a construit Casa Roșie din Bexley Heath pentru familia sa și a înființat o firmă de decorațiuni. Casa Roșie a fost întruchiparea ideii de îmbinare a artei înalte cu viața de zi cu zi. Și tot ce se făcea în fabrică era făcut manual: mobilă, tapet, veselă etc. Și din toate acestea s-a născut designul modern.

Despre arhitectură și afaceri. Există arhitectură și există afaceri în construcții. Există oameni care fac case și oameni care le vând, făcând din arhitectură o marfă. Astăzi este o industrie mare, principalul lucru este.. să întocmească un plan de afaceri pentru ca proiectul să merite o investiție. Nu este nimic în neregulă cu asta. La sfârșitul zilei, toată lumea ar trebui să știe cât va primi. Dar arhitectul este întotdeauna.. un artist, implică un element de șansă.

Citește mai mult  IFAB lansează Ghidul de cadouri

Despre mâna maestrului. La început am lucrat în instituția sovietică, Giproteatr, acolo a lucrat minunatul Boris Urkin, arhitect și pictor, acuarelist și designer, un adevărat exponent al designului domorristic. Regizorul striga mereu la el: "Boris Grigorievici, ei bine..! Ați fost însărcinat să construiți o căsuță pentru câini și v-ați apucat din nou să pictați un palat!» Nu exista nimic care să nu poarte amprenta mâinii unui maestru, semnul artistului.

Despre spălarea autorului. Astăzi există un concept numit "big office", abrevieri în loc de nume. Înainte era ușor: erau Alvaro Siza și Frank Gehry… Dar, autorul a început să se spele. E și mai rău.. numele pleacă de la gazdă. Nu mi-a plăcut când am fost în juriu și am auzit că un nou proiect a fost realizat de arhitectul Serghei Kiselev. Au trecut patru ani de când a plecat, cum ar fi putut să facă un proiect? Și asta pentru că vechiul nume al biroului este încă acolo: Sergey Kiselev & Partners.

Despre rolul managerilor în artă. Arhitectul este înlocuit cu un manager, un producător. Așa funcționează cultura de masă, pui 60 de milioane.. ar trebui să primească 200. Firma de arhitectură de astăzi.. «marele birou.", Norman Foster, de exemplu. Cum funcționează? Opt băieți vin la București și fac rapid ceea ce trebuie. Foster- un manager eficient. Ca urmare, aceleași proiecte ies la iveală pentru Beijing, Astana, București și Berlin. Ce este bun la ea?? Că nu există neglijență: ce e la Londra e la Managua. Dar personalitatea este spălată și, odată cu ea, artisticul este spălat.

Despre percepția de sine. Cine simt că sunt? Cel puțin nu ca manager. Dar nu vreau să fiu o rotiță în mașinărie, nu vreau să fac parte din producția de succes. Întotdeauna există un fel de viață paralelă. Mai sunt și alte filme, printre cele americane: frații Coen, Jarmusch. Este calea unei culturi paralele, nemasive.

Citește mai mult  Fratele mai mic LG G3 vine în curând

Despre calea paralelă. Cred că munca pe obiecte mici.. și există această cultură paralelă. Există un client privat, există case și apartamente. De multe ori ni se cere să proiectăm un apartament într-o casă mare după ce aceasta a fost construită. În orașul iahturilor am făcut deja câteva. Totul este foarte plăcut. Pe de o parte, este opera autorului, iar pe de altă parte, este.. adresa. În prezent, proiectăm un apartament în casa constructivistă a arhitectului Vladimir Kildishev din Basmanniy tupik. Apartamentul se află la etajul șapte al clădirii. Este un loc frumos, cu priveliști minunate. Există tot felul de aluzii. romantismul șinelor de tren, chiar în centrul orașului și frumoasele scene de seară de la fereastră. Apartamentul pe care îl proiectam era un dormitor – 75 de metri pătrați și 8 ferestre! Este incredibil de interesant să o transformi într-o reședință privată, păstrând în același timp spiritul original.

Despre stil. Principalul lucru este raționalitate. Orice altceva este.. doar un scris de mână. Este diferit pentru fiecare. Și nu ar trebui să ne gândim la asta mai mult decât ar trebui să ne gândim la respirație. Stilul este în același timp. Trebuie să te gândești întotdeauna în termeni de utilitate și durabilitate, pentru că dacă te gândești în termeni de frumusețe, nu va exista prima și nu va exista frumusețe. Întotdeauna va fi cineva care va spune că nu este frumos.

Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: