Wroclaw: apartament de 29 mp.

Plafoanele înalte într-un spațiu mic pot crea un "efect de puț". Ewa Cerny și-a dat seama cum să transforme acest dezavantaj în principalul avantaj al apartamentului.

Proprietara, arhitecta Eva Cerny, și colegii ei de la 3XA au dărâmat pereții apartamentului cu o singură cameră, au reproiectat complet spațiul interior și, luptându-se pentru fiecare centimetru, au reușit să scoată un spațiu pentru un pat de mezanin. Și, în același timp, au schimbat proporțiile camerei de zi inconfortabile, care era mai mare în înălțime decât în lățime, ceea ce, potrivit arhitectului, "a provocat un sentiment neplăcut, asemănător cu cel de claustrofobie".

Informații despre obiect:
Locație: Wroclaw, Polonia
Suprafața: 29 de metri pătrați.
Anul: 2012
Arhitecți: Studio 3XA

În imagine: Ewa Czerny, Maciej Kowaluk și Lukasz Reszka, arhitecți.

Arhitecta Ewa Czerny a proiectat acest apartament din cartierul la modă Wrocław pentru uz propriu, dar a lucrat cu prieteni și colegi, împreună cu care face parte din trio-ul de arhitecți 3XA, pentru a dezvolta designul micului apartament. Acest mic apartament de 29 de metri a fost reconstruit pentru a satisface nevoile unei fete singure, dar în așteptarea faptului că în viitorul apropiat ar putea fi închiriat unui cuplu. Deci, a fost mai degrabă pentru două persoane.

Încă de la început, acest apartament a fost unul destul de ciudat: este situat într-o clădire veche de peste 100 de ani, iar unele lucruri, cum ar fi tavanele înalte ( 3,7 m ) sunt o dovadă a dimensiunii sale anterioare. Dar casa a fost reconstruită în anii '70, iar apartamentul de 80 de metri a fost "tranșat" pentru 4 apartamente mici: apartamentul de 29 de metri al Evei una dintre ele. Datorită în mare parte acestei modificări, în apartament nu a mai rămas niciun detaliu istoric. Arăta ca o locuință tipică pentru o doamnă în vârstă: pereți galbeni, parchet închis, o dispunere plictisitoare cu un singur dormitor, bucătărie + dormitor-salon despărțit de o partiție.

Citește mai mult  Cum să creezi un confort marin în centrul unui megalopolis?

«Într-un apartament cu un dormitor- este întotdeauna o problemă majoră.. gândește Eva- toate funcțiile sunt amestecate într-un singur spațiu: somnul și activitățile de zi. Este foarte dificil să se obțină un spațiu adecvat și nu este foarte confortabil să trăiești în el. Am vrut să facem apartamentul să arate ca o casă, adică să separăm zona de noapte de cea de zi".

Plan și secțiuni transversale. Înălțime 3,7 m- este în mod clar prea mare pentru un apartament de 29 mp. m, dar nu suficient pentru a face un mezanin cu drepturi depline, unde să poți sta la înălțimea ta maximă. Arhitecții s-au gândit mult la opțiuni și au găsit o soluție excelentă: un pat de mezanin de unde se ajunge direct la scara largă. Deoarece scara este mai joasă decât patul de la mezanin, puteți sta la înălțime maximă pe ea: Acest lucru poate fi văzut în secțiunea B.

Eva și prietenii ei au transformat o garsonieră într-o garsonieră la mezanin: apartamentul are acum o bucătărie, care pare foarte spațioasă datorită combinației cu camera de zi. Iar sub mezanin se află un hol de intrare, o baie compactă și numeroase sisteme de depozitare sub scări.

Eva a subliniat în mod deliberat trecutul apartamentului, și anume faptul că era un apartament mare, cu stuc antic și era împărțit în secțiuni. În părțile în care era stuc înainte de reconstrucție.. a lipit muluri și a vopsit intenționat peretele din anii '70 până la cărămidă și l-a vopsit în alb.. pare a fi o adăugare ulterioară. «Am vrut să lăsăm stuc la vedere, dar după ce l-am curățat era inestetic și l-am vopsit. Nu am îndepărtat stucurile antice, așa cum cred mulți oameni. Nu mai rămăsese niciunul. Eu, pe de altă parte, am pus-o la locul ei istoric.

Citește mai mult  5 idei pe care le-am observat în casa lui Gérard Depardieu

Proiectul utilizează pe scară largă OSB ( panouri de tip "oriented strand board" )- are un aspect modern și un preț rezonabil, ceea ce a permis să se încadreze într-un buget mic de renovare.

Scara joacă și rolul de sistem de depozitare: este suficient de largă pentru a oferi dulapuri confortabile și adânci, drapate într-o țesătură albă deschisă.

Mezaninul este destul de mic și nu are o bordură o face să pară ca o parte a camerei de zi. Orice partiție ar face-o prea întunecată. Absența sa nu este un pericol, deoarece patul se află în partea din spate a mezaninului, iar Eva are cărți pe margine.

Arhitecții au dorit un aspect clasic "scandinav" pentru apartament: mult alb și lemn deschis la culoare.

Bucătăria, deși este integrată în living, riscă, de asemenea, să pară prea îngustă și prea înaltă. Arhitecții au corectat vizual înălțimea excesivă a acestuia prin coborârea lămpilor și prin alegerea unei tejghele de bar înalte din OSB și a unor taburete înalte în locul mesei obișnuite.

Unul dintre pereții bucătăriei este vopsit în negru grafit, care, împreună cu corpurile de iluminat alb-negru și scaunele negre, creează un design grafic frumos și sofisticat.

Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: