10 întrebări despre saună, baie de aburi și hammam

Ce trebuie să știi pentru beneficiile unei saune uscate sau umede? Cum să vă instalați propria saună acasă.

1. Ce face ca o saună să fie diferită de un hamam??

Umiditatea aerului! Atât în băile finlandeze, cât și în cele rusești, temperatura este de 90-100ºC este presurizat atunci când umiditatea nu depășește 20%. În hammam, cu o umiditate de aproape 100%, temperatura nu depășește 40-50ºC. Băile finlandeze și rusești sunt contraindicate persoanelor hipertensive, în timp ce Hammam-ul este sigur pentru persoanele cu probleme cardiace, dar dăunător pentru astm.

2. Cât ar trebui să dureze procedura?

Mai puțin de o jumătate de oră. Baia de aburi durează în medie între 5 și 30 de minute. Supraveghează-ți starea de bine: dacă te simți rău mai devreme ( amețeli, ochii întunecați, picioare slabe etc. . ) sesiunea trebuie întreruptă imediat. Data viitoare, este mai bine să reduceți temperatura, să creșteți umiditatea sau să aerisiți bine camera.

Citește mai mult  Pe rafturi: cum să alegeți o cadă acrilică de înaltă calitate și cum să aveți grijă de ea

Baia turcească Hammam este ideală pentru cei cărora le este teamă să își pună vasele la încercare în camerele de aburi rusești și finlandeze, mult mai fierbinți.

Foto: Saună cu aburi ³"hamam³" Baie de aburi 02 de la KWS.

3. În cazul în care este sigur de a construi o saună?

Depinde de tipul de aragaz. Dacă intenționați să construiți un cuptor de saună pe lemne, construiți sauna într-o clădire separată, la cel puțin 6 metri în sus față de alte clădiri și zone învecinate. Un hamam, o baie de aburi sau o saună cu un cuptor electric de saună pot fi combinate cu casa și cu alte camere.

4. Ce încălzitor de saună să alegeți?

Încălzitor de saună pe lemn sau electric. Ideea este că nu doar încălzește camera, ci și pietrele dintr-o tavă specială. Pentru a crește temperatura și umiditatea în saună, presărați apă pe pietrele încălzite.

  • Un încălzitor de saună pe lemne cu coș de fum. Decideți unde va fi amplasat pe acoperiș. Cuptoarele de saună din cărămidă trebuie să fie încălzite cu 4-6 ore înainte de procedura de îmbăiere în saună, iar apoi, după ce se îndepărtează cenușa, trebuie să fie "aprinse" Încă 2 ore. Dar căldura durează aproximativ trei zile. În cazul în care încălzitorul este din oțel, acesta se încălzește mai repede, iar stratul de talc, clorit sau magnezit protejează împotriva radiațiilor infraroșii și a arsurilor.
  • Cuptor electric – fără coș de fum, fără lemne. Așezați-l acolo unde vă simțiți cel mai bine. Dar este mai dificil de gestionat în ceea ce privește distribuția aburului, iar începătorul va trebui să învețe.
Citește mai mult  Detalii importante atunci când alegeți o ușă de duș

Saunele moderne și camerele de aburi cu încălzitoare electrice pot fi instalate chiar și într-un apartament din oraș.

5. Cât de mare ar trebui să fie camera de aburi?

În mod ideal 3-4 ² pe persoană. Înălțimea tavanului- 1,9 – 2,4 m, în funcție de înălțimea potențialilor vizitatori. Cel mai înalt ar trebui să se potrivească fără probleme pe bancă. Ambele părți ale camerei vor avea cu 10-15 cm mai mult decât dimensiunile inițiale.

Un vas de botez circular din lemn încălzit – piesa centrală a băii tradiționale japoneze furako.

În imagine: Baie de baie dintr-un proiect realizat de Pyat Zvezd.

6. Ai nevoie de o fereastră în camera de aburi??

Da- pentru frumusețe. Alții ne sfătuiesc să nu folosim ferestrele, deoarece acestea sunt inutile în practică. Alți experți pledează pentru funcția estetică a ferestrei.. pentru a vă bucura de peisaj. Dacă sunteți un fan al acestei abordări, instalați ferestre cu geamuri duble rezistente la căldură sau faceți ferestre decorative cu vitralii.

7. De ce aveți nevoie pentru izolarea termică?

Înăuntru – placarea din lemn. Folosiți fâșii de lemn de arin, tei, plop, lemn de brad, Hemlock și cedru cu o lățime de până la 95 mm și cu un conținut de umiditate de 8-12%.

Pe tavan lână de piatră și folie. Plafonul este căptușit cu două straturi de vată minerală de balsa ( piatră ). Folia de aluminiu acționează ca o barieră de vapori. Nu-l instalați direct pe grinzi, dar cu un decalaj.

Pe podea.. Plăci ceramice. Cea mai practică soluție pentru podeaua saunei Plăci ceramice și grătar de lemn pe partea superioară.

Citește mai mult  Cum să cumpărați o cabină de duș simplă fără regret

Puteți folosi sauna chiar și în podul casei dvs. de la țară.

8. Unde să instalați ventilatorul de extracție?

Schimb de aer la un nivel mai ridicat. Experții finlandezi recomandă instalarea hotei la o înălțime de 0,5 până la 0,6 m pe peretele opus intrării de aer deasupra aragazului. Preferința suedeză este de a furniza aer proaspăt sub aragaz și de a evacua aerul sub aragaz în tavanul opus.

Băile rusești și finlandeze sunt de obicei acoperite cu panouri de lemn, în timp ce podeaua, pereții și canapelele sunt decorate cu marmură, gresie sau mozaic.

În fotografie: Băile din proiectul arhitectului Egor Serov.

9. Ce ventilație pentru saună?

Este interzisă ventilația artificială! Ventilația în camera de aburi acasă trebuie să fie naturală. Aragazul de saună cu tiraj natural servește și ca ventilator.

10. Cum să combateți mucegaiul?

Fără substanțe chimice! Nu folosiți produse bactericide. La fiecare doi ani, șlefuiți zonele suspecte, tratați lemnul cu uleiuri speciale sau cu o sursă casnică de radiații UV.

Vezi proiecte de băi și saune

Interiorul băii din proiectul arhitecților Igor Metelkin și Ivan Kachalov Designul interior al unei saune, prin amabilitatea Archconcept Interiorul unei saune dintr-un proiect al designerului decorator Anastasia Muravyeva
Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: