Să comparăm eficiența cazanelor de încălzire: tradiționale și cu condensare

De ce vechea formulă de calcul a eficienței cazanelor de încălzire este depășită și cum să calculați corect eficiența dispozitivelor moderne de încălzire?

Cum se calculează eficiența cazanelor de încălzire?

Vechea formulă și cea nouă. Inițial, cazanele cu ardere lungă au fost clasificate în funcție de o formulă care calcula raportul dintre căldura utilă furnizată agentului termic și cantitatea de căldură eliberată în timpul arderii combustibilului. Căldura latentă generată de condensarea vaporilor de apă nu este luată în considerare. Acest lucru se datorează faptului că un cazan de încălzire tradițional cu combustie nu utilizează această energie. În anii 1980, au fost lansate cazanele cu condensare cu ardere lungă, care, de asemenea, valorificau energia vaporilor de apă. Pentru a o legaliza, a trebuit să se modifice și formula de calcul a randamentului cazanelor de încălzire, altfel randamentul cazanelor cu condensare ar fi depășit 100 %.

Ce reduce eficiența unui cazan de încălzire?

Un sezon de încălzire scurt și vreme geroasă. Funcționarea pe termen lung a cazanelor convenționale de mare capacitate pentru o cerere mică de căldură ( aceasta se ridică la 90% din sezonul de încălzire ) determină o reducere a eficienței acestora. Dacă cazanul cu condensare este exploatat în condiții de îngheț, există mai multă condensare, ceea ce duce la un randament mai mare.

Care cazan este cel mai profitabil??

Preț și producție. Dacă se compară cazane de putere identică, cazanele cu condensare sunt puțin mai scumpe decât cazanele tradiționale, dar sunt mult mai superioare în ceea ce privește producția de căldură. Dacă le comparăm performanțele în conformitate cu noua formulă, cazanele inovatoare, care utilizează energia aburului de apă, au un randament de aproximativ 92-95%, în timp ce cazanele convenționale au un randament de până la 92% 81-84%. Conform vechii formule, randamentul cazanelor cu condensare este de 103-106%, iar uneori chiar de 111%.

Citește mai mult  Cazan de încălzire cu combustibil solid: ce să ia în considerare atunci când alegeți?


Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Ivanna Kusturica

Salutări, dragi entuziaști ai confortului și îmbunătățirii locuinței! Eu sunt Ivanna Kusturica, un designer experimentat cu o bogată experiență și o pasiune nețărmurită pentru transformarea spațiilor de locuit în tărâmuri de eleganță și confort durabile. Fiți alături de mine în timp ce vă dezvălui tapiseria călătoriei mele în domeniul designului, țesută de-a lungul anilor de creativitate, inovație și un angajament de nezdruncinat pentru a crea spații care să rezoneze cu căldură și rafinament.

Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: