Mobilier lăcuit

Mobilierul lăcuit poate fi realizat atât în stil clasic, cât și în stil modern. Pentru diferite efecte decorative se folosesc lacuri diferite: colorate și transparente, lucioase și mate.

Mobilier lăcuit nu trebuie să iasă în evidență prea mult. Lacurile moderne mate și semimate nu fac mobilierul din lemn mai "ușor".

Cum să ai grijă de mobilierul lăcuit? Mobilierul lăcuit necesită mult mai multă grijă decât orice alt finisaj. Dacă respecți regulile simple, mobila lăcuită te va încânta mult timp:- Folosește lacuri speciale fără săpun sau substanțe asemănătoare cerii,- Evită temperaturile ridicate pe suprafața lăcuită,- Protejează mobila de stresul mecanic și de umiditate,- Curăță mai des și mai temeinic.

Cum să aveți grijă de mobilierul lăcuit? Mobila lăcuită necesită mult mai multă îngrijire decât orice alt finisaj. Dacă respectați câteva reguli simple, atunci mobilierul lăcuit vă va încânta mult timp: – folosiți lacuri speciale fără săpun sau substanțe asemănătoare cerii; – evitați expunerea suprafeței lăcuite la temperaturi ridicate; – protejați mobilierul de stresul mecanic și de umiditate; – curățați frecvent și temeinic.

Ascundeți

Mobilier lăcuit: ieri și astăzi

Lacul tradițional. Primul mobilier lăcuit provine din Orient. Acolo crește lemnul lăcuit lac de sumac, rășina folosită pentru fabricarea lacului natural tradițional. Rășina este dificil de cules, deoarece este otrăvitoare și nu se pot aduna decât aproximativ 50 de grame de lac dintr-un copac. Lăcuirea mobilierului în mod tradițional este, de asemenea, dificilă: fiecare strat trebuie lăsat să se usuce timp de câteva săptămâni, iar suprafața trebuie lustruită de mai multe ori.

Citește mai mult  Stefan Waldenmaier despre bucătăriile atemporale

Lac modern. Materialul nu are prea multe în comun cu vopseaua tradițională, deoarece este un produs al industriei chimice. Acesta constă în principal din componente artificiale și are un tratament de suprafață diferit, dar funcția sa rămâne aceeași: să dea mobilierului un aspect decorativ și să formeze un strat protector anticorosiv și impermeabil.

Tehnologia modernă face posibilă producerea de lacuri în nuanțe inimaginabile. Verde acid, nuanțe moi de roz, culori complexe… Producătorii pot oferi până la 2.000 de nuanțe de RAL.

Ce și cum să lăcuiți?

Suprafața. Este fabricat din lemn și derivații acestuia ( MDF, plăci aglomerate ) metal și plastic. Dar unii producători vopsesc și sticlă, fibră de sticlă și chiar spumă poliuretanică.

Acoperire cu lac. Mobila poate fi finisată cu diferite tipuri de lacuri: pe bază de ulei, pe bază de apă, nitrat de celuloză, poliuretan, chihlimbar etc. Lacurile pe bază de PVC sunt deosebit de potrivite pentru mobilierul de exterior: o astfel de suprafață este rezistentă la influențele mediului.

Lacul este aplicat cu o duză de pulverizare ( de exemplu, tehnologia fabricii Fritz Hansen ).

Lac stacojiu Mobilierul lăcuit în stil chinezesc este de obicei de culoare roșie ( mai rar neagră ). De aceea, se poate deduce că lacul natural are la origine o culoare stacojie. De fapt, lacul de sumac degajă o sevă gălbuie care devine maro la contactul cu aerul. Doar adăugarea unui pigment colorant face ca lacul să devină stacojiu. Pentru că utilizarea lacului chinezesc stacojiu nu este altceva decât un tribut adus trecutului ( chinezii au lăcuit mobilierul de peste 2500 de ani ).

Citește mai mult  26 fotolii cu cadru metalic

În imagine: modelul RL.SB.CLL.18 de la fabrica Royal Life.

Lac colorat sau transparent?

Decorul pentru toate gusturile. Lacul poate obține o varietate de efecte decorative. Lacurile colorate acoperă de obicei complet suprafața Lemnul, metalul și plasticul vor arăta la fel dedesubt.

Compușii transparenți păstrează cu grijă textura: lacul în sine este invizibil, dar prin el puteți vedea clar, de exemplu, dungi de lemn pe suprafața blatului de masă.

Lacurile moderne sunt colorate pe mașinile de turnare prin injecție, ca o vopsea. Iar unele fabrici oferă un serviciu special: un dulap în orice culoare RAL.

Lacurile transparente și lacurile colorate diferă adesea doar prin conținutul de pigmenți al unei anumite nuanțe.

Stiluri de mobilier lăcuit

Pentru "clasici" și "contemporani". Producătorii moderni de mobilier folosesc de obicei lacuri decorative strălucitoare, de obicei în culori precum lucios, mat și semi-mat.

Lacurile pot fi mate, lucioase, semi-mat.

  • Modelul Globo_2 de la fabrica Presotto
  • model 2322 / 2332 de Signorini & Coco, design de Guerra Silvano Del
  • LINE de către fabrica Feg
  • modelul Yago de la fabrica Porada, proiectat de Opera Work in Progress

Modelul Globo_2 de la fabrica Presotto.

"Clasicii" au Fabricile folosesc o compoziție diferită de lac.. atât transparente, cât și colorate. Unele lacuri reproduc culoarea lemnului prețios ( nuc, lemn de trandafir, etc. ) altele creează un efect de modă veche, datorită faptului că acestea sunt imediat acoperite cu o rețea de fisuri – craquelure. Acesta din urmă poate fi fin sau grosier, în funcție de tehnica de aplicare. Unele lacuri au o culoare "antică" Lacurile au o nuanță de culoare distinctivă: un galben ușor timp de câteva decenii, sau chiar secole, suprafața pe care este aplicat.

Mobilierul clasic este de obicei lăcuit în lac transparent.

Câte straturi? Lacurile de mobilă pentru lemn schimbă aproape întotdeauna culoarea acestuia și subliniază textura fibrelor, dar fiecare face acest lucru în felul său: unele corectează foarte ușor nuanța, altele fac fibrele mai contrastante etc.. Numărul de straturi variază – este adesea un know-how al producătorului respectiv. Numai producătorii de mobilier de bucătărie indică indirect durabilitatea sa, atunci când scriu "lac înalt" în catalog ( trei sau mai multe straturi ). Dacă intenționați să vă renovați sau să vă vopsiți singur mobilierul, vă recomandăm să aplicați cel puțin două straturi.

Citește mai mult  25 de canapele și fotolii
Evaluează articolul
( Nu există încă evaluări )
Adauga comentarii

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: